Само 3 капки от това и разберете дали колбасите са качествени

1808
Само 3 капки от това и разберете дали колбасите са качествени
Снимка: iStock/Guliver

Разбира се, най-качественият колбас е този, който е направен у дома и знаете със сигурност, че съдържа само висококачествено месо и подправки. Но не всеки има време и възможности за приготвяне на такова ястие. Най-често домакиините си набавят този продукт от магазина. В този случай е много важно да се внимава какво пише на етикета. Но в случая само това не е достатъчно, за да сте сигурни, че консумирате качествен продукт.

Как да проверите качеството на колбасите?

Колбасите могат да съдържат нишесте, натриев глутамат, подобрител на вкуса, емулгатори и стабилизатори. Премиум месните продукти, произведени в съответствие със стандарта GOST, не трябва да съдържат тези добавки, но могат да съдържат аскорбинова киселина, препарати за пушене и натриев нитрит.

Лекар разкри какво се случва с кръвната захар, когато ядете колбаси

За разлика от пушените и полупушените колбаси, варените преминават през по-малко етапи на обработка - не се пържи или пуши, така че продуктът не е наситен с канцерогени.

Въпреки факта, че варените колбаси се считат за най-малко опасни, не трябва да ядете големи количества от тях. Препоръчително е да ядете 50 грама от продукта на ден. Това, което е написано на опаковката на продукта, не винаги съвпада с действителното съдържание на продукта. Ако имате някакви съмнения относно качеството на който и да е продукт, който сте закупили, можете да го тествате у дома.

Има елементарен начин да разберете дали колбасът наистина е качествена или производителят е добавил още нещо в състава му.

Нарежете парче от колбаса на кубчета, сложете го в чаша и залейте с чиста вода. Добрият продукт ще потъне, но лошият ще изплува. Парчетата ще изплуват, ако продуктът съдържа полифосфати, соеви фибри или нишесте. Тези компоненти не трябва да влизат в състава на скъпите колбаси.

Много лесно можете да разберете дали в колбасите има нишесте - просто трябва да капнете няколко капки йод върху парче нарязан колбас и да изчакате 2-3 минути. Ако йодът стане син или черен, тогава продуктът съдържа много нишесте.

Освен това е лесно да се разграничи натурален продукт от фалшив визуално - при рязане можете ясно да видите, че има отделни слоеве мазнина и месо. Висококачественият продукт не трябва да има твърде изразен аромат и вкус на месо, както и подправки. Не трябва да има чужди миризми и вкусове. Ако продуктът е с твърде ярък цвят, това също трябва да алармира за използването на оцветители.

Как да проверите свежестта на колбаса?

Остарялата храна може да стане мазна. Миризмата, вкусът и цветът също се променят. Ако миризмата на продукта е станала неприятна, например, кисела, тогава той трябва да се изхвърли. По-добре е да направите същото, ако цветът на месния продукт се промени.

Кардиолог: Тези храни са по-вредни за сърцето от колбасите

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Любопитно за Либерия и нейното създаване

Какви груби грешки се допускат при сушене на кайсии

Само с 13 кораба побеждава повече от 130 - кой адмирал прави това?

Вместо кифла и кафе: 3 здравословни закуски

Без тичане и още 9 правила как да охладите домашния си любимец в жегата

Как да изберете аромат, който да отговаря на вашата личност?

Какви грешки се допускат при бране на билки

Как се пише правилно: ауспух или аспух?

Не носете пръстени на тези пръсти, за да сте здрави

Кой е най-добрият заместител на бакпулвера?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com