Счупен ключ в патрона на вратата: Ами сега?

5194
Счупен ключ в патрона на вратата: Ами сега?
Снимка: iStock

Искате да се приберете, завъртате ключа, чувате хрущене и изведнъж половината ключ е в ръцете ви. Опа… независимо дали вратата е отворена или затворена, трябва да извадите счупения ключ възможно най-бързо. Можете да опитате да го направите сами с няколко съвета и трикове.

Какви инструменти са необходими?

В зависимост от метода, който искате да опитате, ще ви трябват различни инструменти. Най-добре е да имате колкото се може повече инструменти под ръка, тогава можете да опитате максималния брой опции.

За да започнете, опитайте да използвате клещи със заострени краища и малка плоска отвертка. В някои случаи може да помогне много силен магнит. За да направите счупения ключ по-хлъзгав в ключалката, използвайте проникващо масло.

Изваждане на счупен ключ от брава

Ако стоите пред заключена входна врата и ключът е счупен, не се паникьосвайте. Обикновено в стаята може да се влезе в повечето случаи и след това бавно да се извади счупеният ключ. Опитайте се да отворите вратата, като притиснете счупената част на ключа към останалата в ключалката. Завъртете ключа с натиск - в повечето случаи вратата ще се отвори.

Поставете ключа в неутрална позиция, когато е вертикален в ключалката. За да направите това, можете да използвате различни предмети: клещи, отвертка или счупена част от ключа. Прикрепете един от изброените инструменти към счупената част, за да я подравните правилно.

Проникващо масло, което трябва да се напръска върху ключалката. Той ще смаже заседналия заключващ механизъм и ще намали триенето вътре.

Счупен ключ в бравата - какво да правим?

Изваждане на счупен ключ от цилиндрична брава

Ако счупената част на ключа стърчи от цилиндъра на ключалката, вземете чифт клещи с тесни челюсти и се опитайте внимателно да издърпате счупената част. Ако това не помогне, ключът може да се разхлаби с отвертка или длето и да се отстрани с клещи.

Ако счупената част на ключа е изцяло в ключалката, тази опция не е подходяща. Освен това, ако ключът стърчи от ключалката, но описаните по-горе методи не са успели да постигнат резултат, можете да опитате следните методи. Ако има много силен магнит, опитайте да го използвате, за да издърпате ключа.

Вземете тънък трион и клещи. Поставете счупената част на ключа в неутрално положение и вкарайте острието на триона в ключалката със зъбите, насочени нагоре. Опитайте се да преместите острието така, че зъбите на триона да закачат счупената част на ключа. Опцията може да не работи от първия път, опитайте се да направите няколко опита да избутате счупения ключ от ключалката поне малко, докато го хванете с клещи.

Изваждане на счупен ключ от ключалка

Ако ключалката е достъпна от двете страни на вратата и имате втори ключ, опитайте се да избутате счупения ключ от ключалката на лоста от другата страна на вратата, когато е в неутрално положение.

Как да предотвратите счупването на ключ?

Най-честите причини за повреда на ключа са износването и атмосферните условия, които оказват негативно влияние върху ключалката на вратата.

Редовно проверявайте за вдлъбнатини, неравности или пукнатини по гаечния ключ.

Също така трябва периодично да обръщате внимание на ключалката си и да поддържате нормалната й работа със спрей за брави или проникващо масло, които намаляват възможните допълнителни сили на триене и правят заключващите движения плавни.

За да предотвратите счупването на ключа, следвайте тези препоръки:

·        редовно почиствайте ключалката от прах и мръсотия;

·        периодично смазвайте заключващия механизъм със специално масло;

·        ако ключалката започне да работи трудно - сменете я, без да чакате, докато се задръсти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По-здравословен ли е замразеният хляб?

Това е най-скъпият зеленчук в света, съдържа важни витамини и минерали

Как сами да премахнете зъбния камък?

Нудистки плаж в Сардиния организира голи сватби

В кое море се влива река Марица?

Кой е единственият български град на река Тимок?

За да печете на барбекю най-здравословно, спазвайте тези правила

Защо Свети Георги е наречен "Победоносец"?

Ето защо трябва да съхранявате фолиото за храна в хладилника, а не в шкаф

Как се пише: сарма или сърма?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com