Сезонен проблем: Как да спасим косата от окапване през пролетта?

1781
Сезонен проблем: Как да спасим косата от окапване през пролетта?
Снимка: iStock

С настъпването на пролетта тялото ни е подложено на стрес, тъй като преминава към нов температурен режим, а също и често има авитаминоза. Не е изненадващо, че косата реагира на това с падане. Няма нищо странно, ако всеки ден падат до 100 косъма, но ако по гребена има цял куп, това вече е причина да бъдете предпазливи и да вземете мерки.

Какво е сезонен косопад?

Косата пада винаги, целогодишно - това е нормално. Но ако твърде много коса пада, а това обикновено се случва, когато броят на луковиците в телогенния стадий се увеличи, тогава това може да стане истински проблем. За повечето хора сезонното линеене настъпва през пролетта или есента, или и двете. Неговата характерна черта е потъмняването на косата, чупливост.

Обикновено това явление не води до оплешивяване или видимо намаляване на косата. Сезонният косопад трябва да се разграничава от алопецията, при която косата пада на петна. Това заболяване се нуждае от лечение, тъй като е изпълнено с пълна плешивост.

Лекар: Този витамин спира косопада

Причини за сезонни отлагания

Промяна на времето, преход от студени температурни индикатори към по-топли. Луковиците също трябва да се адаптират към пряката слънчева светлина. Липса на полезни микроелементи, витамини, защото през пролетта няма сезонни плодове.

"Превключване" на имунитета в режим на защита на тялото от настинки и вируси. В такава ситуация косата, както и ноктите, изпитват затруднения, тъй като получават по-малко хранене. Обостряне на хронични заболявания, свързани с общо намаляване на имунитета. Ефектът на лекарства върху луковиците, например хапчета за херпес, може да провокира активна загуба на коса.

Как да спасим косата си от сезонния косопад през пролетта?

Обикновено хората не обръщат достатъчно внимание на този проблем, защото знаят, че рано или късно косопадът ще спре.

Само трихолог може правилно да реши проблема след извършване на всички необходими изследвания. Той ще разбере кои точно витамини ви липсват и ще предпише правилното лекарство или просто ще направи коригираща диета. Но има някои неща, които можем да направим сами. Ето няколко полезни съвета.

Признаците на косопад. Кои са те?

Регулиране на режима

Често причината за активно окапване на косата е недостига на желязо, както и на витамини B, A и D. Тези полезни вещества могат да бъдат попълнени чрез консумация на определени храни. Много витамини и минерали има в зърнени храни, мазни риби, зеленчуци, ядки и зехтин.

А за да увеличите нивото на желязо, можете да използвате червени меса, черен дроб, бобови растения, броколи и спанак. Също така е много важно да се коригира режимът на сън и почивка. Физическата активност ще помогне на кръвта за правилната циркулация, подхранвайки всички клетки, включително космените фоликули.

Процедури и домашни грижи

Прост и достъпен метод за възстановяване на кръвоснабдяването на повърхността на главата е самомасаж с върховете на пръстите или гребен. Можете внимателно да нанесете дразнители като сок от лук или тинктура от черен пипер. Основното нещо е да не ги държите твърде дълго, за да не повредите кожата и самата коса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Има ли отровни паяци в България?

7 знака, че сте в егоистична и токсична връзка

Без магия: жените с тези качества винаги ще имат много почитатели

Как най-лесно се отделя жълтък от белтък?

Как за секунди да почистим секундното лепило?

Зодиите, които притежават неустоим чар

Петте най-страховити и забранени места за посещение в света (ВИДЕО)

Кога мъжете съжаляват за действията си, но не го показват?

Как да се справим с пасивно-агресивното поведение на човек?

Как се пише: християнски или христиански?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com