Шафранът - подправката, която подлуди света

13867
Шафранът - подправката, която подлуди света
Снимка: iStock/Guliver

Ако трябва да изброим част от най-скъпите и модерни удоволствия в света, то няма как да не споменем подправката, по която полудяха всички – шафрана. Причудливият горчив вкус на оранжевите нишки и цветът на Ориента стават все по-популярни и у нас, а освен луксозна подправка в кулинарията, цветът на шафрановия минзухар (Crocus Sativus) се използва още в козметичната индустрия и парфюмерията, пише БГНЕС.

Оказва се, че в България климатичните условия са изключително благоприятни за отглеждане на „подправката на царете“, както често е наричан шафранът. Цялата работа по реколтата обаче трябва да се извършва изключително грижливо и изцяло ръчно, което оправдава високата цена на продукта.

Най-скъпата подправка в света завладя Родопите

Най-скъпата подправка в света, шафранът, вече се отглежда и в Кърджалийско. Въпреки всеобщото схващане, че грижите за него са трудоемки...

„Шафран е стара и ценна подправка. Много е полезна за здравето. Със съпругата ми вече трета година го отглеждаме, а от една година го продаваме свободно по фермерските пазари. Произвеждаме шафран с много високо качество и сме едни от малкото производители, които го отглеждаме биологично, под контрола на биосертифицираща фирма. Много се гордеем с това, което произвеждаме“, разказа производителят на шафран Стоян Дурков.

Неговото стопанство се намира в Родопите, стартира производството си през 2017 година, а качеството на произведения в България продукт е потвърдено и от изследване във френска лаборатория. „Нашата почва е благосклонна към тази култура, но отглеждането е много трудоемко. Всичко се извършва ръчно – окопаване, бране и изсушаване“, сподели той.

Шафранът е подходяща подправка за много ястия – всички видове месо, риба, ориз и много други. Широко разпространен е също и в сладкарството. Може да се използва и за ароматизиране на вино. „Полезен е много за очите и сърцето. Намалява захарта при болните от диабет. Шафранът съдържа кроцин, който убива ракови клетки. Антидепресант е, нормализира кръвното и има ред други полезни свойства“, разказва още производителят.

Колкото по-нашумял става шафранът, толкова повече са митовете и легендите относно откриването и използването му. Родината му е Кашмир, Индия. Това е култура на 3500 г., а отскоро интересът към нея в България все повече се повишава. Стават повече и производителите, но за съжаление, пазарът все още не е много развит.

Нелоялната конкуренция - основният проблем в биопроизводството

Новият заместник-министър на земеделието, отговарящ за биопроизводството, Чавдар Маринов предлага да се помисли за създаването на гаран...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com