Шест разпространени суеверия

2582
Шест разпространени суеверия
Снимка: iStock/Guliver

1. Защо нищо не се върши в петък, 13-и? Една от версиите гласи, че това поверие идва поради доста свободно интерпретиране на Стария завет – някои вярват, че именно на такава дата и в такъв ден Каин убил брат си Авел. Друга версия твърди, че е исторически спомен от масовото арестуване на рицарите-тамплиери на 13 октомври, петък, 1307 г. Франклин Рузвелт избягвал да пътува на 13-и, в отделни болници липсва 13-о отделение, а в доста хотели заради суеверни клиенти - 13-и етаж, както и 13-и номера на стаите.

2. Защо не се подава нищо над прага? Някои хора не се ръкуват, нито подават нещо над прага. Откъде е това загадъчно суеверие? В древността сред някои народи имало обичай пепелта на предците да се пази под прага на жилището - и се вярвало, че е изключително опасно да бъдат безпокоени, прехвърляйки нещо през прага, който се смятал за граница между двата свята - на живите и мъртвите.

Празниците, на които НИКОГА не се пере. Грехота е!

Всеки от нас е чувал от по-възрастните хора, че има празници, на които не бива да се пере, нито да се вършат обичайните домакински зада...

3. Защо не бива да се връщате, ако вече сте тръгнали? След като не е постигнал целта си, човек се връща с отслабнали сили и в жилището може да го чака всичко - от духове на предци, обезпокоени от неговата разсеяност, до зли същества, докопващи се до нашия свят. За да отблъснете лошите сили, привлечени от връщането ви, то, когато тръгнете пак, би трябвало да се видите в огледалото – така ще удвоите силата и енергията си.

4. Защо не се подарява часовник? Тази традиция произхожда от Китай, където смятат, че подаряването на часовник е покана за погребение. А в Европа - че подарен часовник ще отброява часовете за приятелство с човека или даже ще отчита времето до смъртта му. За да обезвредите разрушителния ефект на часовника, просто поискайте някоя дребна монета – тогава не сте го подарили, а продали.

5. Защо не се яде с нож? Поверието твърди, че ако се храниш от нож, ще станеш злодей. Проблемът е, че такъв обикновен предмет има древна и много богата символна история. Ножът е сред първите и основни човешки инструменти за отбрана и сдобиване с храна – тоест, от самото начало на времената той не е просто парче метал, а предмет, натоварен със свещен смисъл и значение. При това е бил не само инструмент на труда, но и средство за борба - както с реални опасности, така и с всевъзможни зли духове. Да се ​​яде от него означава да бъдат ядосани духовете, които принуждават човека да става агресивен. Да не говорим, че по такъв начин може най-банално да се порежете.

6. Защо нищо не се взема от кръстопът (кръстовище)? Кръстопътят в миналото бил смятан за тайнствено и мистично място. На него се пресичат световете – нашият, реалният, и невидимият на духовете, бесовете и магиите. Там се извършвали многобройни мрачни и злокобни ритуали. Затова поверието е, че ако някой „прехвърли“ нещастие, беда или болест върху нещо и го хвърли на кръстопът, злите духове ще придадат на този предмет лоша сила. Колкото по-скъп е предметът, толкова по-сериозни са главоболията, които той носи.

Символи за опасност: Как те помагат да се заобиколят проблемите

Народните символи ще ви помогнат да заобиколите неприятностите и проблемите. Мъдростта на нашите предци и до днес помага да се намери и...

ВИЖТЕ ОЩЕ: Петък, 13-и. Началото на края на рицарите тамплиери

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно