Ще изригне ли супервулканът Йелоустоун?

14458
Ще изригне ли супервулканът Йелоустоун?

Вулканът Йелоустоун се намира в едноименния национален парк-резерват, разположен в американския щат Уайоминг. Той е един от 20-те най-рискови супервулкани, чието изригване е възможно да доведе до промени в климата на цялата Земя. Подразбира се, че тайни на природата, подобни на Йелоустоун, са извън контрола на човешкия разум. Науката, поне засега, просто е безсилна пред тях.

Последните изследвания на американски учени сочат, че Йелоустоун може да изригне в обозримо и сравнително близко бъдеще. Резултатът от тази възможна катастрофа е, че приблизително 70% от територията на САЩ може да бъде унищожена. При евентуален взрив магмата под високо налягане ще се издигне в небето - а земята ще бъде покрита от 3-метров слой пепел в радиус 1600 км. Възможно е десетки милиони хора да станат жертви на този катаклизъм - като засегнатата територия, заради високото ниво на радиация, ще е необитаема.

Мрежа от канали е открита в Йелоустоун

Подземната "водопроводна система", която захранва известния природен резерват Йелоустоун, най-накрая е нанесена на карта. Резултатите м...

Сега лавата е наближила повърхността дотолкова, че почвата се е надигнала вече с 1.5 м. В някои райони на парка „Йелоустоун“ топлината на магмата се чувства без измервателни инструменти. Това доказва отново, че изригването е възможно всеки момент да започне.

Но как открили това? През 2002 г. в природния парк-резерват „Йелоустоун“ се образували два нови горещи гейзера, за чиято вода се твърдяло, че е лековита. Туристическите компании започнали да канят хората да посетят парка, за да се насладят на природните красоти и подобрят здравето си. Така броят на желаещите да почувстват влиянието на лековитите извори нараснал на 3 милиона души годишно.

Отначало никой не обърнал някакво по-сериозно внимание на образуването на тези естествени гейзери. Но след 2 години ситуацията започнала да се променя драстично. Властите затегнали режима на посещенията в парка „Йелоустоун“, дори било забранено влизането в някои зони.

Площта на националния парк е 3825 км², а размерът на калдерата („котелът“ на вулкана) е 72 х 55 км. Вулканолозите не предполагали, че калдерата може да има такива огромни размери - но задълбоченото изследване потвърдило този факт. Станало ясно, че водата на гейзерите се нагрява от въздействието на лава, нажежена до червено. В 2007 г. вулканът Йелоустоун започнал сериозно да се проучва от най-добрите сеизмолози и геофизици в САЩ. Било регистрирано рязко издигане на почвата под парка - в периода 2007-2011 г. с 1.8 м. Докато за предходните 20 години надигането не надвишавало 10 см.

Серия от земетресения в националния парк Йелоустоун в САЩ

Серия от земетресения разтърсиха района край националния парк Йелоустоун, според американската геоложка служба. В района на Западен Йе...

През хилядите години на своето съществуване Йелоустоун изригнал 3 пъти. Последното изригване, според учените, е станало преди близо 600 хиляди години.

За последните 10 години наблюденията сочат непрестанно загряване на почвата и активно надигане на лава. Разтварят се и нови пукнатини, а през тях се отделят въглероден двуокис и сероводород, съдържащи се в магмата. Това сериозно смущава американските учени.

Изригването на обикновен вулкан е ограничено в конкретна точка. Но супервулканите засягат големи площи, където може да съществуват няколко обикновени вулкана. Големият риск се крие в обстоятелството, че един супервулкан не просто изригва - а буквално експлодира на гигантска територия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как правилно се пържат бланширани картофи, така че да са много хрупкави?

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com