Ще ни разболее ли мухълът по хляба?

12755
Ще ни разболее ли мухълът по хляба?
Снимка: iStock

Коя е най-опасната плесен за хляб? Може ли продукт, който все още няма пухкав растеж, тоест видими признаци на увреждане, да бъде вреден за здравето? Трябва ли да отрежа малка част от плесента или ще трябва да изхвърля цялата питка?

За да разберем в кой момент хлябът става опасен, нека се опитаме да разберем механизма на образуване на този вид микробно разваляне. Ако хлябът е заразен със спори на плесен, едновременно с това се случва покълването на невидимия мицел на гъбичките вътре в хляба и образуването на „пухкава“ оцветена колония, видима за окото. Преди появата на видими признаци, тоест до появата на повърхността на хляба на малка, с диаметър 1–1,5 mm, най-често отначало бяла, леко пухкава „точица“ - колония, хлябът е безопасен.

Ако мухълът не се вижда, трябва да помиришете хляба.

Много е трудно да забележите малка, зараждаща се плесенна колония. Затова трябва да се съсредоточите върху вкуса и мириса. Ако продуктът има лека миризма на гранясало или мухлясало, това показва, че процесът на микробно разваляне вече е започнал. И е по-добре да не ядете такъв хляб.

Тайната на уникалния и мек домашен хляб е в този начин на приготвяне

АКО ЧОВЕК КОНСУМИРА МУХЯСЪЛ ХЛЯБ В ХРАНАТА ЩЕ ИМА ЛИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА ОРГАНИЗМА?

Мухлясалият продукт е опасен, тъй като плесенните гъбички произвеждат вещества, които могат да имат остър токсичен или канцерогенен ефект. Има доказателства, че мухлясалите храни могат да представляват сериозна заплаха за отслабената имунна система. Те могат да причинят заболявания като аспергилоза, бронхиална астма, както и развитие на кръстосани алергии към редица продукти.

Не е достатъчно само да премахнете видимата част от плесенната колония от повърхността на хляба.

Под микроскоп можете да видите, че плесента е дълга, тънка, преплетени нишки (мицел), които проникват в целия продукт. Те могат да произвеждат вещества, опасни за човешкото здраве.

МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ПОЯВИ МУХЪЛ И ВЪРХУ ПШЕНИЧНИЯ, И ВЪРХУ РЪЖЕНИЯ ХЛЯБ?

Всеки хлебен продукт, особено когато се съхранява увит в найлоново фолио, е идеално място за развитие на мухъл. Засяга продукти, произведени както от пшенично, така и от ръжено брашно.

Изключение правят продуктите с ниска влажност: крекери, хрупкав хляб, хлебни пръчици. Всички те са по-малко податливи на мухъл поради ниската влажност, но при неправилно съхранение във влажно помещение и при нарушена целостта на опаковката може да се появи мухъл по тези продукти поради влага.

Какво се случва когато спрем да ядем хляб

МУХЪЛЪТ Е ЧЕРЕН, БЯЛ, ЗЕЛЕН ... КОЙ Е НАЙ-ОПАСЕН?

Хлябът, засегнат от плесен, е покрит с пухкаво покритие от различни цветове: бяло, сиво, зелено, жълто, синкаво, черно. Най-често по хляба се образува зелена, мастилена (синьо-зелена) и черна плесен.

Жълтата плесен произвежда най-силния микотоксин, афлатоксин. Тя може да причини увреждане на тялото, освен това самата гъба, когато влезе в тялото, причинява тежко увреждане на белите дробове и дори да доведе до смърт.

Черното гниене произвежда алкалоида фумигоклавин, който може да причини тежка интоксикация, има хемолитичен и антигенен ефект и изразени алергизиращи свойства и причинява аспергилоза.

Разбира се, има и безопасни видове плесени, които човек се е научил да използва за производство на храни, например за деликатесни сирена - дорблу, бри, камамбер. Такава "културна" плесен се счита за безопасна, но при хора с предразположение са възможни алергични реакции към микробен протеин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

"Парични" дати през май 2024 г. според Фън шуй - портфейлът ви ще се пръсне от пари

Лекар: 7 правила за дълъг и здравословен живот

Диетолог: 5 гряха, които ви пречат да отслабнете в областта на корема

Стихотворение за 13 май 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 13 май 2024

Таро хороскоп за 13 май 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 13 май /валутен калкулатор/

Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака

Никой не може да им устои: Топ 4 на най-съблазнителните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com