Ще познаете ли името на най-старата планина в България?

1067
Ще познаете ли името на най-старата планина в България?
Снимка: Motorola

Знаете ли, че в България има 37 планини според Статистическия справочник от 2022 г. Съществува и друга статистика, според която броят на “планини, планински масиви, ридове, възвишения, плата, височини, хълмове и планински дялове” достига 227.

Коя е най-старата планина в България?

Не, отговорът не е Стара планина, въпреки името. Изненадващо, но Стара планина е младонагъната планинска система.
Най-старата планина в България са Родопите.

Планина с душа

Родопите са прочути като най-гостоприемната, най-зелената и най-живописната планина в България, свързана с легендите за митичния певец Орфей. Известна е с мекия средиземноморски климат, с топлите слънчеви дни и мека зима, със съхранени фолклорни традиции, вкусна кухня и магията на каба гайдите. И не на последно място с гостоприемството и топлината на местните хора.

Коя е най-голямата река, извираща от Родопите?

Родопите се нареждат на седмо място по височина сред българските планини. Преди това са Рила, Пирин, Стара планина, Витоша, Осоговска планина, Славянка.
Родопите са най-обширната планина в България, която се простира между Горнотракийската низина на север и Беломорската низина на юг.

По-голямата им част (12 233 кв.км) е на територията на България и съставлява 82% от цялата й площ, а само южните й разклонения са в Гърция.

Родопите са най-голямата част от най-старата суша на Балканския полуостров - внушителния Македоно-Тракийски масив. Представлява сложна система от планински ридове с различни посока, дължина, височина, дълбоки речни долини с тесни проломи и вътрешнопланински котловини. Най-високият връх в Родопите е Голям Перелик, 2191 м. Средната надморска височина на планината е 785 м, като западната част е много по-висока от източната. Западната граница на Родопите с Рила преминава по течението на река Яденица, пресича седловината Юндола и Аврамова седловина и стига до долината на река Места. 

Родопите в древността

Родопите са най-рано населеният район от днешните български земи. Открити са следи от човешко присъствие от старокаменната епоха  (20 000-15 000 г. пр. н.е.). През 2-то хилядолетие пр.н.е. тук се заражда тракийската цивилизация. По-късно се заселват римляни, славянските племена беси, а след тях и прабългарите.

В миналото планината се наричала Славееви гори. Името “Родопи” е от тракийски произход. За първи път се споменава от Херодот. В древните хроники се среща популярна легенда, известна чрез Трасил от Мендес и Превдо-Плутарх. Родопа и Хемус (днес Стара планина) били брат и сестра и почнали взаимно да се желаят, като Хемус я наричал Хера, а път тя назовавала любимия си Зевс. Боговете се оскърбили, че се използват имената им и ги превърнали в днешните планини, разделени с просторна низина.

Подобна легенда се среща и в творбите на Овидий, когато пише за “Родапа и Хемус, сега ледени планини, но някога смъртни, които претендираха за имената на боговете най-велики”.

Топ 5 на най-красивите градове в Родопите

Родопи или Родопа планина?

На този въпрос отговаря Антон Дончев”
“Жена беше това, майка, затова овчарите й викаха Родопа и се сърдеха, когато някой речеше Родопи. Защото много планини се обичат по-малко от една планина. Балканът е баща, изправен и силен, каквото трябва да бъде всичко мъжко, Родопа е майка, която зачева и ражда, легнала по гръб, с лице към небето."

И отново Антон Дончев отговаря защо днес наричаме Родопа “планина с душа”

“Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед. Няма връх, на който да се изкачиш, та да я познаеш с един поглед. Трябва да я извървиш и да я изстрадаш, та после да я събереш в сърцето си и да я погледнеш – ала трябва да имаш сърце на орел.
“Време разделно”

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Кога ставаме стари: Интересно изследване

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com