Ще познаете ли коя е най-дългата планина в България?

23554
Ще познаете ли коя е най-дългата планина в България?
Снимка: Николай Начев / Pixabay

Едва ли има българин, който ще се затрудни от този въпрос. 
Най-дългата планина в България е Стара планина - 555 км и ширина от 20 до 60 км. Нейната площ на българска територия е 11 596,4 кв. км.

Въпреки името си, Стара планина принадлежи към младонагънатите планински образувания. Изградена е основно от гранити, но се срещат и варовици, гнайси и шисти.
Средната надморска височина на цялата верига е 722 м. Най-висок връх е връх Ботев, 2376 м.

От Стара планина извират реките Лом, Огоста, Янтра, Камчия, Русенски Лом. Разделя страната на две части - Северна и Южна България. 

Стара планина е сред четирите физикогеографски области на Старопланинската зона. Тя е част от Алпо-Хималайската планинска система, в частност от голямото земно образувание, известна като Балканиди. Разположена е между Предбалкана на север и Подбалканските котловини на юг. На запад се простира до реките Търговишки Тимок и Височица в Сърбия, а на изток, при нос Емине достига Черно море.   

Стара планина се простира върху територията на части от 14 български области: Видин, Монтана, Враца, София, София-област, Ловеч, Пловдив, Габрово, Стара Загора, Велико Търново, Сливен, Шумен, Бургас, Варна. 

Кой е най-високият връх в Стара Планина и колко висок е той?

В историята

Името на Стара планина е свързано с многобройни песни, легенди, истории. Причината е, че някои от най-драматичните български исторически събития са се случили тук. През 811 г. хан Крум напада византийска войска при Върбишкия проход в Източна Стара планина. Император Никифор е пленен и убит, а от черепа му Крум прави чаша, обкована със сребро.
По време на робството, планината приютява и дава подслон на много смели хайдути и народни защитници.
В Стара планина се състои и друго велико сражение - битката при връх Шипка по време на Руско-турската освободителна война. 

Имената

Хемус

Най-старите наименования са от тракийски произход - Хаймон, Хаймос, Хемус. Според повечето източници те означават “било, водораздел, граница”. Уважаваният полски езиковед Ян Развадовски потвърждава, че името Хемус е с тракийски произход. От друга страна, в древногръцката митология Хемус е цар на Тракия. Според легенда Хемус е господар на северните морета, мъглите и морските вълни. Според друго поверие Хемус е тракийски цар, владетеля на трите морета - Черно, Бяло и Синьо.

Маторни гори

Във византийски хроники от 9-ти век се среща славянското име Веригава, което означава “клисура”. През средните векове е популярно друго славянско име Маторни гори, от руската дума “гора” - планина. През 16-ти и 17-ти век в Чипровския Балкан местното население, което се занимава със сребърно рудопроизводство нарича планината “Сребърната планина”.

Какво е другото име на Стара планина?

Балкан

По време на Османската империя планината е популярна като Балкан. Оттук идва и наименованието на Балканския полуостров.
Не съществува единно мнение сред езиковедите за значението на думата “Балкан”. Според енциклопедия Britanica думата е от турски произход и означава “планина, планински хребет”. Темата за значението на думата стана особено актуална след дебютния филм на Анджелина Джоли “В страната на кръв и мед”, посветен на войната в Босна и Херцеговина. Според турския журналист Мустафа Балбаж името “Балкан” произлиза от турските думи бал (мед) и кан (кръв).

Друго предположение е, че думата е от персийски произход ”balkaneh“ означава “висок, който се извисява”. Според тюрколога проф. Иван Добрев името “балкан” е с тюркски произход, макар да съществува и в съвременния турски език.

Стара планина

Днешното име Стара планина се появява за първи път през 1533 г. в пътепис на далматинския пътешественик Антун Вранчич. 
Защо планината е наречена “стара”?
Най-вероятно в знак на почит поради стратегическото местоположение на планината и изключително важната й роля в българската история.

Днес Стара планина е предпочитано място за туризъм както от опитни алпинисти, така и от любители планинари. Не територията на планината има 3 природни парка, 1 национален парк, 9 резервата и 81 планински хижи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com