Що е гликемичен индекс и каква е ролята му за отслабването?

24767
Що е гликемичен индекс и каква е ролята му за отслабването?
Снимка: iStock

Някои диетолози съветват да се използват диети за отслабване без никакви въглехидрати. Но спазването на подобни диети за дълъг период от време не е много добра идея, понеже въглехидратите са първостепенен и главен източник на енергия за организма. Ето защо е необходимо да се уточни кои въглехидрати са „добри“, „правилни“, а кои напротив - „негативни“. За да се реши този проблем, е въведен терминът „гликемичен индекс". Какво, всъщност, представлява той?

Гликемичният индекс е относителен показател за влиянието на въглехидратите, съдържащи се в хранителните продукти, върху колебанията в нивата на кръвната захар. Индекс, равен или по-малък от 40, се счита за нисък. Такъв е той при сушените кайсии, ябълките, черния шоколад (с поне 70% какао), патладжаните, орехите. Висок гликемичен индекс, надхвърлящ 70, имат белият хляб, сладкишите, оризът, печените картофи, чипсът, тиквичките, дините, тиквите, медът, конфитюрите, млечния шоколад и редица други продукти.

Как влияе прекомерната консумация на въглехидрати? Веднъж попаднали в организма, в кръвта те се превръщат в глюкоза. После глюкозата се доставя до клетките с помощта на инсулин - хормон, който изпълнява транспортна функция. Липсата му провокира скок в нивата на глюкозата в кръвта, понеже няма кой да я изведе оттам и да я пренесе до клетките. В такъв случай организмът произвежда още инсулин, който е предназначен да изведе глюкозата от кръвта по посока на клетките и така нивото й в самата кръв да се нормализира.

Опровергаха популярния мит за пълнозърнестите храни и наднорменото тегло

Ново изследване опроверга схващането, че консумацията на пълнозърнести продукти снижава риска от наднормено тегло. Според изводите от п...

Освен за регулирането на въглехидратната обмяна, инсулинът спомага за смъкване на нивата на холестерола в кръвта и така намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Щом въглехидратите се консумират в значителни количества, нивата на инсулин се повишават, което означава, че доставката на хранителни вещества до клетките се подобрява. Проблемът обаче е, че излишъкът им се трупа в организма във формата на мазнини, което причинява наднормено тегло.

Но не бързайте да изключвате храните, които имат висок гликемичен индекс, от менюто си. Храните с нисък такъв индекс могат да осигурят дълготрайно засищане на организма – обаче е невъзможно да се почувствате сити веднага след консумацията им, което увеличава риска от преяждане. Именно по тази причина те се употребяват най-вече като гарнитури. Например, булгурът се сервира с месо или други варени зеленчуци. Като здравословна закуска можете да използвате хранителна смес от лешници и зелена елда, която съдържа витамини, здравословни мазнини и голямо количество аминокиселини. Всяка порция е здравословна закуска, пълна с протеини, диетични фибри, мастни киселини омега-3 и L-карнитин. Такава балансирана микстура снабдява организма с твърде важни хранителни вещества и помага за поддържане на чувството за ситост за дълго време.

Но знайте, че продължителното термично обработване на храните (по-просто казано, ако дълго стоят на котлона) повишава техния гликемичен индекс, особено в случай, че се готвят ситно нарязани. Например, картофеното пюре е по-рисково от варените картофи.

Въобще, не трябва напълно да изоставяте храните, притежаващи висок гликемичен индекс - но тяхното използване е оправдано само при активно физическо натоварване. В противен случай бързо ще натрупате напълно излишни ви килограми.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

7 грешки, които често се допускат на първа среща

Всичко, което трябва да знаете за мъжа Телец

За жените над 40 години - тази мода им сваля по някоя друга година

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

Как да увеличите доходите с помощта на нумерологията: 3 съвета, които работят безупречно

10 неочаквани начина да използвате домакинско фолио

20 необичайни начина да използвате парче сапун

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно