Щом разбрах за ползите от маслото от краставици, веднага започнах да го използвам

2254
Щом разбрах за ползите от маслото от краставици, веднага започнах да го използвам
Снимка: iStock

Маслото от краставица се използва предимно за локално приложение върху кожата, като има големи ползи, включително детоксикация на порите и цялостно тонизиране, както и подобрено овлажняване и премахване на бръчки. Когато се използва за дълги периоди от време, може също да намали възпалението на кожата, което може да намали честотата на проблеми като акне и обриви.

За щастие маслото от краставици е широко достъпно и може да се открие на много места, но не винаги работи добре за всички. Хората с твърде чувствителна кожа понякога реагират зле на маслото, въпреки цялостната му мекота и обикновено се препоръчва бъдещите потребители да тестват маслото върху малък участък от кожата си, преди да го нанесат широко върху лицето или други области.

Основи на маслото

Краставицата, която е научно известна като Cucumis Sativus, принадлежи към семейството на плодовете Cucurbitaceae. Свързана е с пъпеши, тикви и кратуни. Маслото се извлича от семената, а не от самия плод. Краставиците обикновено имат редица малки, месести семена, обикновено подредени в редове, които минават вертикално през центъра на плода. Семената са меки и обикновено не се отстраняват преди консумация; Те нямат много независима хранителна стойност в толкова малки количества, но от химическа гледна точка могат да бъдат много ценни.

Семената на растението краставица съдържат значително количество масло и затова могат да бъдат студено пресовани. Тази форма на извличане изисква само минимална топлина, а полученото масло запазва висок процент полезни хранителни вещества. След екстракция продуктът се филтрира, за да се получи бистро златисто жълто масло.

Основни свойства

Самото масло е богато на линолова или омега-6 мастни киселини, както и на витамини В1 и С, токофероли и фитофероли. Смята се, че тези хранителни вещества, както заедно, така и поотделно, са ефективни при детоксикацията на кожата, задържането на влагата, предотвратяването на стареенето и почистването на дълбоките пори. В резултат на това много козметични компании използват масло от краставица в редица продукти, включително сапуни, почистващи лосиони, тонизиращи разтвори и овлажнители.

Детоксикация на порите

Смята се, че високото съдържание на витамин В1 и С в краставичното масло помага за детоксикацията на порите на кожата.

Въпреки че е изцяло естествено, маслото от семена на краставица не е непременно препоръчително или безопасно за всички. Някои хора изпитват алергични реакции, особено когато се използва като овлажнител и не се отстранява бързо или въобще не се отстранява от кожата. Производителите често препоръчват на хората да тестват маслото върху малък участък от кожата си, някъде незабележимо като вътрешната страна на ръката, за да проверят за реакции, преди да го използват по-широко в тялото. Всеки, който подозира нежелана реакция, също обикновено се насърчава да потърси медицинска помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

7 знака, че тя е влюбена в теб

Какво поведение веднага издава ревнивия мъж?

Сиренето в големи количества е вредно за панкреаса

Най-мъдрата японска притча за спомените

Най-силното стихотворение посветено на синовете

Любовен съвет за всяка зодия за 14 май 2024

Таро хороскоп за 14 май 2024

Изследователи дават отговор на въпроса: Можем ли да се научим на търпение

Тези зодии са истински медиуми

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 14 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

7 знака, че тя е влюбена в теб
7 знака, че тя е влюбена в теб

Чудите ли се дали жената в живота ви е наистина влюбена във вас? Разбирането на знаците може да ви помогне да управлявате връзката си с повече яснота...