“Skiplagging” – хитра практика за евтини пътувания със самолет

3660
“Skiplagging” – хитра практика за евтини пътувания със самолет
Снимка: iStock

В последно време все повече и повече хора пътуват както на близки, така и на далечни дестинации. Но понякога пътуването до далечни места не е никак евтино. Благодарение на социалните мрежи обаче все повече хора се възползват от нова хитрост – “skiplagging”, което в превод означава “пропусни престоя”.

Тази стратегия работи по следния начин – пътниците си купуват самолетен билет за дълъг полет, който има прекачване. Тяхната крайна дестинация обаче е именно градът, където е прекачването. Така те слизат там и напускат летището и се отказват до довършат до край своето пътуване.

Коя е най-безопасната седалка в самолета?

По този начин човек може да спести доста пари. Все повече и повече хора се възползват от този хак, защото има дестинации, за които е по-евтино да се купи полет до друго място, но с прекачване именно на тази дестинация.

Например, директен полет от Ню Йорк до Орландо може да струва 250 долара, но ще излезе доста по-изгодно, ако се запази пътуване от Ню Йорк до Далас с междинно кацане в Орландо – около 130 долара. И така, човек си купува билет за Далас, но слиза в Орландо.

 

Тази хитрост набира все по-голяма популярност, като дори вече се предлага и такава туристическа услуга. Специален сайт, който е посветен на “skiplagging”-а, дава оферта на своите клиенти за пропуски в ценообразуването на самолетните билети и им помага да спестят доста пари. Такива предложения обаче се отнасят за конкретни дестинации и изискват доста голяма подготовка и проучване. Понеже тази стратегия спестява доста пари на пътуващите, авиокомпаниите изобщо не я харесват, защото са на загуба от това.

Преди близо 10 години компания и сайт за пътувания завеждат дело срещу главния изпълнителен директор на специализирания сайт за skiplagging оферти, като го обвиняват в нелоялна конкуренция и измамно поведение. Те твърдят, че тази практика им носи загуби на стойност 75 000 долара. Делото е заведено в Илинойс, но е отхвърлено.

Знаете ли на каква височина летят самолетите?

Някои предприемат и доста по-драстични мерки. Преди няколко години компания съди пътник, който е слязъл в града, където е било прекачването. Използвайки стратегията “skiplagging”, пътникът си е купил двупосочен билет за бизнес класа от Осло през Франкфурт до Сиатъл за 600 паунда, но така и не довършва своето пътуване.

От немската компания твърдят, че в този случай пътуването му трябвало да струва 2700 паунда и поискали от него да заплати разликата между тази цена и платения от него билет. Съдът обаче се произнесъл в полза на подсъдимия пътник.

Въпреки че стратегията “skiplagging” изглежда като лесен начин за бюджетно пътуване, тя крие доста рискове, защото в последно време все повече авиокомпании са ограничили тази практика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Странно защо някои хора не ядат пънчетата на гъбите

Знаете ли къде точно се намира островът на Одисей

Какви обичаи се правят през всеки ден от Страстната седмица?

Какви груби грешки правим при печене на хляб в хлебопекарна?

В коя държава е остров Тортуга - известното пиратска бърлога в миналото

При отслабване: кои са най-грубите грешки, които правим?

В близост до България се намират Принцовите острови - ето къде

С този прост трик ще разберете дали яйцето е твърдо сварено

Защо седмицата след Цветница се нарича Страстна седмица

Пожелания за Цветница - кой има имен ден на 28 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com