След колко време започва да действа английската сол?

7213
След колко време започва да действа английската сол?
Снимка: iStock

Английска, епсомска, магнезиева, горчива - всичко това са названия на една и съща сол, която е получена през ХVІІ в. Оттогава тя твърдо се е утвърдила в класацията на полезните препарати. Лекарите я предписват при повишена умора, хроничен стрес, безсъние, болки в тялото и кожни проблеми.

Какво е английска сол и по какво се различава от обикновената? Тя представлява магнезиев сулфат, вещество, открито за първи път в минералния извор близо до малкия английски град Епсом, на 25 км от Лондон – поради което се нарича и „английска сол“. Има горчив вкус и макар да изглежда като обикновена сол, не се използва в готварството; но затова пък се прилага активно в козметиката и медицината.

Тя се различава от обикновената сол за баня по своя състав: обикновената сол е натриев хлорид, английската сол е магнезиев сулфат. Най-добрият показател за качество на английската сол е 99,9% магнезиев сулфат в съдържанието й. Останалите 0,1% са примеси.

Друга разлика е ефектът върху кожата. Докато английската сол подобрява състоянието на кожата и косата, облекчава възпаления, прави повърхността еластична и гладка, обикновената сол изсушава кожата и премахва влагата, което в някои случаи води до сърбеж и раздразнение.

Показания и противопоказания за употреба

Основното предимство на английската сол е високото съдържание на магнезий, който не се образува в човешкия организъм, но му е много необходим. Поради липсата на това вещество страда нервната система, появяват се мускулни спазми, болки в ставите, метаболитни нарушения, апатия, безсъние и др. Ето защо, за да се коригират тези състояния, лекарите предписват вани с английска сол.

Щипка английска сол в шампоана прави ЧУДЕСА с косата само с едно измиване

Магнезиевата сол е много полезна и за децата. Ваните с нея облекчават напрежението, отпускат, облекчават симптомите на хиперактивност, помагат при обрив от пелени и дерматит, стабилизират емоциите. Децата спят спокойно и сладко след такива бани.

Противопоказанията за прилагане на английска сол включват открити рани по кожата, изгаряния, дълбоки порязвания, остри заболявания, висока температура, проблеми със сърдечно-съдовата система, хипертония, рехабилитационен период след операция, онкология, епилепсия.

За максимален релакс се препоръчва следното. Наливате топла вода във ваната. Важно е температурата на водата да не е по-ниска от 37 градуса, в противен случай може да получите ободряващ, а не отпускащ ефект. Добавяте 250-500 грама английска сол. Ако желаете, може и няколко капки етерично масло. Взимате вана за не повече от 30 минути (в идеалния случай 15-20). По време на процедурата не забравяйте да пиете чиста вода. Погрижете се за това предварително - вземете със себе си чаша питейна вода или билков чай. Ароматизирани свещи, релаксираща музика и любимата ви книга ще допълнят спа-ефекта. Въздействието започва да се чувства след 3-4 минути.

Използвайте тази сол за подхранване на чушки, домати и краставици

Как другояче да използвате магнезиева сол у дома?

В допълнение към общите бани можете да правите отделни бани за ръце и крака - например преди маникюр и педикюр. Доказано е, че най-краткият трансдермален път за въздействие е през ходилата, там кожата попива най-добре. Магнезият укрепва и нокътните плочки.

Но най-интересна е възможността за различни скрабове по скалпа и тялото. Просто смесвате солта с шампоан или мед, след това нанасяте върху кожата и плавно масажирате. Благодарение на такива прости манипулации кръвообръщението се подобрява, лимфата се разсейва и се получава лек масажен ефект.

За дамите, на които не им се изчисляват пропорции, има готови ексфолианти на базата на английска сол. Също много интересен продукт, който стимулира обменните (метаболитните) процеси.

Качеството на магнезиевата сол може да се следи по няколко показателя. Козметичната и обикновената сол са различни. Козметичната е по-белезникава, докато обикновената на вид повече напомня захар. Второ – процентът на магнезиев сулфат. Добре е, ако е 99%. Много добре е, ако е 99,9%. Колкото по-висок е този показател, толкова по-малко примеси съдържа препаратът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com