Смях – ударна доза безобидно лекарство

2145
Смях – ударна доза безобидно лекарство
Снимка: iStock/Guliver

В медицината концепцията за добър смях (или добри сълзи) съществува от много дълго време. Доказано е, че ежедневният (честият) смях допринася не само за появата на усмивка, но и за повишаване на настроението. След поредната доза весел, бодър смях, вие получавате известно усещане за релаксация, медитация, почивка и мир. Тялото се отпуска и обновява, какво още получавате със смеха, вижте сега:

* Намален пулс;

* Понижено кръвно налягане;

* Мускулите са в добра форма.

Тоест хуморът и смехът имат положителен ефект върху психологическото, физическото и емоционалното състояние на човек.

Много учени са провели проучвания, които показват, че смехът има способността да намалява проявите на определени заболявания. Сред последните са:

* Намаляване нивото на възпаление при хора с различни артрити, неврити и други "-ити";

* Нормализиране нивото на мастни киселини, включително холестерол, до съответните стандарти;

* Намаляване честотата на спад в кръвното налягане при хора с диабет;

* Премахване на негативното въздействие на стреса и болката върху човешкото тяло, до пълното унищожаване на тези симптоми;

* Разширяване на кръвоносните съдове и увеличаване на здравословния кръвен поток.

Положително въздействие на смеха, върху различни аспекти на здравето. Това вече не са празни красиви и обещаващи думи, а научно доказан и потвърден факт.

Заключения за действието на смеха

Официално е потвърдено, че използването на смеха за стабилизиране на човешкото здраве е ефективен метод.

Всеки поне веднъж в живота си е изпитвал стрес. Такъв може да е, както депресиращ, дразнещ и изморителен фактор, така и засягащ всички системи на живия организъм. Не всеки, обаче знае, че най-добрият начин да избегне емоционалното напрежение в стресова ситуация е да се смее. Много, дори не отделят време да се посмеят добре.

Някои психолози съветват да се извършват определени упражнения, свързани с призива на положителни емоции и, като тяхна проява, смях. Например, по време на обикновените дела на присъстващите в ежедневието:

* Йога;

* Фитнес;

* Гимнастика;

* Танцуване.

В първия етап от упражненията, които провокират появата на смях, трябва да го изстискате от себе си (преструвайте се).

След дълъг начален етап, след определено време, имате лесен, искрен смях.

Смехът ви позволява да се отървете от голямото натрупване на негативни мисли в главата си. И прави възможно да бъдете в емоционално, психическо, физическо благополучие. Смехът е тласък за свалянето на оковите, от крилете зад гърба, сякаш унищожава всички неприятности само с външния си вид.

Смехът е свобода!

Действия, мисли, емоции, чувства, всичко, което е обвързано с нашата психо-емоционална дейност.

Започнете да се учите да се смеете с преструвки

Има огромна разлика между хумора, като чисто умствена работа и искрения смях, като мускулна активност и забавление, което стимулира появата на физиологични реакции (освобождаване на хормони на щастието, повишени нива на адреналин, стабилизиране на хормоните на хипофизата и хипоталамуса).

Възниква въпросът: "Защо трябва да се научим да се смеем правилно, ако по време на радост се смеем естествено?"

Защото хуморът, като психичен процес, предизвиква различни реакции у различните хора (различен смях). Всеки човек е индивидуалност. Няма нито едно същество, което да си прилича на 100%. Дори близнаците са генетично различни.

Различните личности могат да гледат една и съща развлекателна програма и да реагират на нея по различни начини. Единият ще избухне в смях, разкъсвайки корема си, а другият ще гледа с шокирани очи първия и няма да разбере реакцията му. За него поведението на съсед ще изглежда странно.

Много е важно хуморът да не е насилствен. Когато човек е в разстроено състояние, има лошо настроение, има досадни болки, меланхолична предразположеност, тогава независимо, на какво ниво е качествен хумор, той няма да предизвика положителни емоции и смях у този човек.

Треньорите на смеха и учителите са установили модел, че ако човек е в лошо настроение, той е тъжен и апатичен. Тогава хуморът няма да му помогне, човекът няма да реагира на него. Затова обучените хора помагат на другите да се научат как да произвеждат смях сами и независимо от обстоятелствата.

Смехът, който не е придружен от умствена дейност, дава на човек усещане за екзалтация, лекота на мислите, подобрено представяне.

ВИЦОВЕТЕ, с които да започнеш деня си

Майстори на късите разкази  Ню Йорк. Габровец отива на пощата и си поръчва телефонен разговор за 30 секунди. Телефонистката го из...

Упражнения за изкуствен смях:

* Няколко дълбоки вдишвания през носа се заменят с издишвания през устата.

* Нежно, като котка, разтегнете. Повдигнете раменете си, така че шията ви да е скрита, след което отворете. Правете бавни движения на стъпалата и лактите, като разклащате главата си в различни посоки.

* Опитайте се да дишате с корема си (при момичетата това ще се окаже много по-лошо, отколкото при мъжете. Жените имат гръдно дишане, а мъжете - коремно).

* Дръжте долната част на корема и се опитайте да се смеете като Дядо Коледа. Уверете се, че звукът ви не идва от гласните струни, а от вътрешната страна на корема. Звукът трябва да е приглушен и нисък.

* Променете смеха на Дядо Коледа на малко злобно елфче. Повторете описаното по-горе.

Най-готините вицове, които да ви разсмеят в работната седмица

Винаги трябва да намираме повод за смях и веселие, защото това ни кара да се чувстваме бодри и щастливи. Освен това ни помага да минем ...

* Променете смеха на елфа в обикновен женски смях. Правете същите манипулации.

* Сумирайте всички видове смях, за да получите песен с определен ритъм.

* След това се опитайте да се смеете естествено. Опитайте за няколко минути.

Упражненията са доста трудни, но с течение на времето ще можете да се смеете абсолютно без причина по всяко време и на всяко място.

Забравете и оставете зад гърба си изпълнените дни и бремето на отговорност на плещите си. Отделете малко време за обикновена радост, усмивка и позитивно настроение.

Смехът е безплатно и достъпно лекарство за всеки човек. По някаква причина просто забравихме за него. Така че нека започнем да изпълваме живота отново с морета от усмивки, океани от смях и водопади от щастие, така че различните болести моментално да се отмиват с потоци радост от нашите дела и души. В медицината понятието добър смях (или добри сълзи) съществува от дълго време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com