Снежният леопард Никс е новият обитател на Софийския зоопарк (СНИМКИ)

8194
Снежният леопард Никс е новият обитател на Софийския зоопарк (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Столичната зоологическа градина вече разполага с единствения на Балканите много рядък вид от семейство Котки – снежен леопард (Рantera uncia), предаде БГНЕС.

Мъжкият барс, както още наричат този вид, пристигна в Зоологическата градина в София от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Животното е младо, на възраст 2 години и 5 месеца и се казва Никс. Транспортът се извършва от специализирана фирма за превоз на животни, която е одобрена от Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите (ЕАЗА).

Търси се мини багер за единствения слон в Софийския зоопарк (ВИДЕО)

Единственият слон в Софийския зоопарк и един от малкото на Балканите – слоницата Артайда, спешно се нуждае от малогабаритна техни...

Това е първият снежен леопард, който пристига у нас и този ценен екземпляр може да се види единствено в Софийския зоопарк. Барсът е в категория „Застрашен вид“ на Световната червена книга. Среща се в централна и южна Азия, в скалисти планински райони до 6000 м. надморска височина. От тази най-харизматична и потайна голяма котка в природата са останали едва около 8 000 екземпляра и броят им продължава да намалява. Основните заплахи за вида са бракониерството, незаконната търговия на кожи и части от барса за нуждите на традиционната източна медицина. В момента в зоопарковете по света се отглеждат едва около 700 барса и столичният е един от тях.

„Нашият зоопарк беше одобрен от Европейската програма за застрашени видове (ЕEP) на ЕАЗА, по която кандидатствахме, за да получим този снежен леопард. Координаторът по програмата, който отговаря за тези котки ни увери, че догодина ще получим и подходящ женски барс, за да успеем да ги размножим. Това е и главната цел на програмата, която е основен консервационен инструмент на ЕАЗА - размножаването и управлението на редки и застрашени видове в зоопарковете и спомагане за възстановяването на техните популации в природата. През 21 век консервационната роля на зоопарковете е все по-значима и се превръща в тяхна основна функция. Ние следваме тенденцията и активно се включваме в тези дейности като участваме вече в 8 ЕЕР програми, въпреки, че е все сме още кандидат член на ЕАЗА. Затова и една от най-важните стъпки за развитието на зоопарка е да станем част от европейското семейство на зоопарковете и така да можем да получаваме още по-редки и застрашени животни“, каза Добромир Бориславов, директор на ОП „Зоологическа градина-София“.

За снежния леопард Никс в столичния зоопарк е приготвен нов дом, одобрен от ЕАЗА, с подходящо вътрешно и външно заграждение, чиято цялостна реконструкция беше реализирана през 2017 г. с финансови средства на столична община. За доброто здраве и състояние на голямата хищна котка ще са нужни от една до три седмици, за да се адаптира с новото място и едва тогава ще може да бъде показан на посетителите на Зоологическата градина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли защо белите мечки не ядат пингвини?

Не е за вярване, но този остров е най-големият производител на ванилия в света

Благовец 2024 - кога се пада, какви обичаи и традиции се спазват

4 учебни предмета, които ще ви озадачат

Ето как да намалите захарта за 10 дни

Сух вторник: Народни вярвания за дните от Тодоровата неделя

Къде се намира най-големият язовир в света

Колко струва най-скъпата картина в света

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 март /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно