Спят ли акулите?

5262
Спят ли акулите?
Снимка: Pixabay

Широко разпространено е погрешното схващане, че акулите като вид никога не спят, защото ако не се движат, ще умрат. Акулите наистина почиват през деня, но това е много по-различно от съня на другите животни. Вярно е, че много видове акули трябва да се движат, за да получават животворния кислород от водата, преминаваща през хрилете им. Тези видове акули са известни като задължителни таранни вентилатори, защото всмукват вода през устата си и я изтласкват през хрилете си. Много акули използват метод, наречен букално изпомпване, при който водата се вкарва през устата и се изтласква през хрилете с помощта на мускулите на бузите. 

Най-опасната акула

Други видове акули са в състояние да останат неподвижни, защото притежават специални структури, наречени спиракли, които изтласкват водата през хрилете им. Някои акули използват както спиракули, така и букално изпомпване. Ако някой от тези видове спре да плува, защото например е попаднал в мрежа, в крайна сметка ще се удави. Какъвто и метод да използват за дишане, акулите са в състояние да изпаднат в периоди на дълбока почивка, докато са неподвижни, но не заспиват в традиционния смисъл на думата. Тъй като нямат клепачи, очите им остават постоянно отворени, а зениците им продължават да следят движението на плуващите около тях същества. Сред акулите, които могат да почиват, докато са неподвижни, са белоопашатата рифова акула, карибската рифова акула, акулата кърмачка, вобегонгът и лимоновата акула. 

Огромен крокодил погълна цяла акула пред очите на рибари

Голямата бяла акула отдавна е обект на интерес от страна на морските биолози, тъй като за жизнените ѝ процеси се знае твърде малко. Един от големите въпроси, разбира се, е "Спят ли големите бели акули?". През 2016 г. изследователи, които изучават големите бели акули край бреговете на мексиканския полуостров Баха, научиха отговора, когато се натъкнаха на женска, която изглеждаше в състояние на сън. Следвайки я с роботизирана подводница, те наблюдават в продължение на няколко минути как тя се носи в плитки води срещу силно течение, с отворена уста, така че водата да преминава през хрилете ѝ, в състояние, което изглежда почти кататонно. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

5 правила за отслабване без излишен стрес

Как е истинското име на Джордж Оруел

Внезапен прилив на сили и още 5 феномена, които се случват на човек преди края му

Кой е най-големият град на остров Гренландия

Кой е най-големият град в Шотландия

Смъртоносен капан: защо котките не трябва да се доближават до прозорци с PVC дограма

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com