Сръбска баница – каква е разликата с нашата?

56230
Сръбска баница – каква е разликата с нашата?
Снимка: iStock

Тестената вкусотия, приготвена от тесто или кори с плънка, която може да е както солена, така и сладка, наречена баница, е част от бита и културата ни, от историята и кулинарните ни традиции, от обредите и обичаите ни за най-светлите празници. Печивото традиционно се приготвя у нас като част от обредната трапеза, както и като вкусна закуска без да е нужен повод за това. Известни у нас са баницата с късмети, с дрянови клончета, по които се гадае какво ще поднесе годината на всеки около трапезата, с пара, които се приготвят за поредицата от зимни празници между Бъдни вечер и нова година.

Плънката на баницата, която приготвяли дедите ни, била съобразена със сезона, повода и празника – тиква за Бъдни вечер, когато се сервират постни ястия, месо пред ловния сезон, ябълки в периода на зреенето им, сирене и яйца за облажване, свежи зелени дарове от природата като коприва през пролетта.

У нас се приготвят редена баница, вита баница и баница от смесен тип, като в различни части от страната и на диалект витата баница е наричана още свивник, крива баница, раченик/ръченик, тепсийник/тепсийница.

Царска баница, която се получава мека като памук

Произход на думата баница

Произходът на името на вкусното печиво е славянски и според етимологичния речник произлиза от праславянската форма гыбаница, която се е променила на гбаница и е останала и до днес в езика ни като баница. Думата гибàйница, близка до праславянската форма, се употребява в сръбския език. Има ли други прилики между нашата и традиционната сръбска баница? Ако отворите традиционна сръбска рецепта за баница, ще ви направи впечатление, че там всъщност пише гбаница, тоест запазена е праславянската форма за име на печивото.

Сръбска баница – прилики и разлики с нашата

Сръбската кухня безспорно е повлияна от източни и западни култури, преминали през тези земи. И тъй като Сърбия е много близо до България, то това влияние е сходно и при нас. Така като изключим плескавицата кухнята ни е изключително сходна със сръбската, като дори има ястия, които приготвяме напълно идентично, по сходни рецепти и за които не можем да отбележим съществени разлики.

Домашна вита баница с масло и сирене: Тайните на баба

Такава е именно баницата с яйца и сирене, която се приготвя по идентична рецепта и начин и у нас, и в Сърбия. В България обаче приготвяме и баници с коприва и ориз, със зеле, с риба, с месо, сладки баници с тиква или ябълки – тоест с разнообразие от плънки, което не е характерно за Сърбия. В тази балканска страна освен баницата с яйца и сирене, която е като нашата, се поднася и типична сръбска баница, непозната като начин на приготвяне у нас – мачканата баница, наричана гужвара.

Тази сръбска баница, непозната за родната кухня, се прави от намачкани кори, потопени в смес от яйца, мляко, свинска мас и каймак. Тоест технологията, по която се приготвя типичната сръбска баница гужвара е различна от нашенската – докато у нас поръсваме корите с плънката, то в Сърбия ги мачкат и топят в нея. Забелязва се и разлика в съставките – в родната баница не присъстват каймак и свинска мас, докато те са сред основните съставки в сръбския гужвар. Обикновената баница със сирене и яйца обаче е еднаква като начин на приготвяне, съставки и поднасяне, така че, ако ще хапвате сръбска баница, изберете гужвар, за да опитате типично печиво от сръбската кухня и да изненадате сетивата си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

В коя държава е най-голямо пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com