Страх от летене със самолет

1751
Страх от летене със самолет
Снимка: iStock

Летели ли сте със самолет, или сте един от онези, които изпитват страх от летене със самолет? Към която и група да се отнасяте, тази статия може да ви е от полза.

Оказва се, че тялото се съпротивлява силно и необичайно, когато е високо над земята, колкото и да не ни се вярва. Физиологично такова състояние се изразява с гадене, заглъхване на ухо или главоболие. Моралният дискомфорт се проявява в страха от летене със самолет. Това е нормален отговор на защитната функция на тялото. Съществуват обаче ситуации, когато хората имат панически страх от летене. Това се нарича аерофобия.

Хороскоп на страховете: Нещата, от които зодиите се страхуват

Всеки човек има свой собствен страх. Страховете са толкова различни, колкото и хората. Всичко това е индивидуално. Въпреки това е възмо...

Какво е аерофобия?

Инстинктът за самосъхранение е еволюционно важен за всеки човек. Емоционално се изразява в страх от реална опасност или нещо непознато досега. Нормално е да изпитвате дискомфорт и безпокойство, преди първия полет на самолет или да се страхувате, когато самолетът попадне в зоната с турбуленция.

Друго нещо е непреодолимият страх от предстоящия полет. Аерофобията е ирационален, неконтролируем страх от летене със самолет. Психологията смята, че това разстройство е често срещано при хора на възраст над 25 години. То не е характерно само при малките деца.

Аерофобията се базира на обсесивния страх от смъртта. Аерофобите се страхуват от самолетна катастрофа и в собственото си безсилие да контролират тази въображаема ситуация попадат в този психолгичен страх. Освен това в случай на полети този ужас е абсолютно неоправдан.

Различни статистически данни авторитетно твърдят, че самолетът е съвременният вид най-безопасен транспорт. Вероятността да загинете при автомобилна катастрофа е хиляди пъти по-висока, отколкото по време на въздушен полет. В някои случаи аерофобията се комбинира със страх от височини (акрофобия) и затворени пространства (клаустрофобия).

4 причини, поради които една жена няма личен живот

Психологическите бариери са вътрешни страхове, които ни съпътстват през целия живот и играят важна роля в изграждането на взаимоотношен...

Признаци на аерофобия

Симптомите на аерофобията могат да бъдат разделени на два периода:

Предполетно (първоначално) състояние

Започва няколко дни, преди предстоящото заминаване. Тогава човек развива нервно състояние, което може да се изрази в две крайности: агресивност и раздразнителност или изолация в себе си и депресия. Той натрапчиво търси в медиите информация за самолетни катастрофи; точно преди полета, аерофобът може да се откаже от планираното пътуване и да не се качи на самолета;

По време на полета

Как да управляваме страха и негативните емоции?

Страхът е една от шестте основни емоции, заедно с радост, изненада, тъга, гняв и отвращение. Въпреки че обикновено класифицираме някои...

Започва още, преди излитане. Тогава човек започва да изпитва проблеми с дишането; получава повишена сърдечна честота; могат да възникнат мускулни спазми; появява се изпотяване, тремор; дисфункция със стомаха и стомашно-чревния тракт; пътникът започва непрекъснато да анализира действията на екипажа.

Представете си катастрофа

Тогава и най-малкият механичен шум, преобръщане на самолета или въздушен джоб може да провокира паническа атака.

В заключение:

Психолозите смятат, че някои случаи на неадекватно поведение на пътниците на борда на самолет (например битки с пътници или стюардеси) са провокирани от аерофобия. Признаците на състояние, когато аерофобът просто не чува „гласа на разума“, са най-силно изразени по време на излитане, кацане и падане в бурен поток.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да пием чай правилно?

5 храни, за които да забравите след тренировка

5 храни, за които да забравите след тренировка

Как се пише: убедително или обедително?

Какво никога НЕ трябва да се казва и прави на гробището

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как да пием чай правилно?
Как да пием чай правилно?

За много хора чаят сутрин е неразделна част от закуската и своеобразен ритуал. Но малко хора знаят, че неправилният прием на чай може да навреди...