Стъпалата на краката може да бъдат индикатор на здравословни проблеми

13661
Стъпалата на краката може да бъдат индикатор на здравословни проблеми
Снимка: iStock

Краката могат да ви болят по ред причини – от неудобни обувки до здравословен проблем. Ако болката е постоянна обаче, трябва да посетите лекар, за да се убедите, че не става дума за сериозно състояние. Има някои симптоми, придружени с болка, които означават различни здравни проблеми.

Гъбички – гъбичките между пръстите на краката са симптоми на т.нар. спортен крак. Той се характеризира още с парене, мехури, лющене и сърбеж на кожата. Може да ползвате продукт против гъбички, за да се отървете от проблема или да се консултирате с лекар.

Мравучкане и изтръпване – може да е знак за множествена склероза. Тези симптоми могат да се усещат с различна сила на двата крака. Важно е да се консултирате с лекар, който да ви даде насоки относно лечението.

Промяна на цвета на пръстите – ако пръстите на краката ви са червени, бели или сини, може да имате болест на Рейно. Ако те променят цвета си от бяло, към синьо и червено, а после пак връщат нормалния тон на кожата, то това е точно този проблем. Консултирайте се с лекар, за да се установи откъде идва това заболяване.

Изтръпване и болка – могат да бъдат симптоми на диабет. Той може да доведе до увреждане на нерви, което от своя страна причинява изтръпване, мравучкане в крайниците, болка.

Без усещане на болка – ако притиснете нокътя си, но не усетите болка, може да имате невропатия. Това е състояние, при което са увредени нервите и трябва да се лекува от специалист.

Болки в петата – ако усещате такава, може да страдате от плантарен фасциит. Това значи възпаление на тъканта на свода на стъпалото. Лекува се лесно с упражнения и почивка.

Подуване и болка – може да са знак за подагра. Това е възпален артрит, причинен от прекалена пикочна киселина в кръвта. Обикновено се облекчава и лекува с промяна на начина на живот. Има хора, които страдат от по-тежка форма. Затова потърсете съвет от специалист.

Неспокойни крака – ако през нощта усещате, че краката ви са неспокойни, може би имате дефицит на желязо. Направете си изследване и попълнете липсите с обогатяване на менюто си с храни, източници на желязо.

Загуба на окосмяване на пръстите на краката – това може да е знак за периферна артериална болест, която се обуславя с лошо кръвообращение. Кръвоносните ви съдове са стеснени и не достига достатъчно кръв към крайниците. Това състояние се характеризира и с язви или липсващ пулс в стъпалото. То е лечимо, но трябва да се допитате до лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо не трябва да се глезите с безплатни бонбони на рецепцията?

Тези жени не могат да носят обувки с висок ток

Пътешествие за вкуса: 5 интернационални ресторанта в София

Как се казва столицата на Шри Ланка

Как се казва столицата на Пакистан

Как да избегнете сълзите, когато режете лук: 8 начина, които трябва да опитате

Защо шоколадът ни прави по-щастливи: 9 изненадващи факта за любимото лакомство

Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Как се пише: осигуровки, осигоровки, усигуровки или усигоровки?

Какъв пост се спазва през Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com