Сватбите в България се увеличават, твърдят експерти

24574
Сватбите в България се увеличават, твърдят експерти
Снимка: БГНЕС

Има увеличение на броя на сватбите в България, след като през предишните 2 години имаше лек спад. Това заяви за БГНЕС Анета Пени, организатор на сватбено изложение.

Изложението "Балканика Wedding Expo" се провежда за 7-ма година и ще продължи и утре в хотел "Шератон". Бъдещите булки и младоженци могат да видят от първа ръка всичко, което е свързано с организирането на сватбения ден. Като се започне от най-атрактивната част - роклята, премине се през фотографи, видеооператори, венчални халки, декорации, аранжировки на цветя, формация за народни танци, туристически агенции, покани и аксесоари.

Посетителите проявяват интерес към всички щандове, тъй като всеки един детайл е много важен за сватбата. Фирмите на изложението предлагат и много добри отстъпки за бъдещите си клиенти от 10, 20 до 30 %, добави Пени. Тя отправи призив към бъдещите младоженци да се консултират с фирми, които присъстват от години на пазара и в списанията, тъй като в бранша има и фирми фантоми.

Емилия Луканова, управител на фирма за сватбени рокли, разкри, че през този сезон булките искат роклите да са с презрамки, тип леко болеро или да бъдат с елече. В повечето случаи младоженката идва за по-семпла рокля, но си тръгва с огромна рокля, каза тя. Според нея съществува нелоялна конкуренция с оглед на онлайн магазините, тъй като те качват снимки на рокли от оригинални сайтове като ги предлагат по 200 долара, което няма как да бъде реалната цена. Булките поръчват такива рокли, но те идват с различен цвят или модел, или въобще нямат нищо общо с това, което са си поръчали. Случва се и булки да идват да се снимат с роклите в магазина, след това да ги покажат на шивач, който да им ги ушие. Роклята, която се изимитира, обаче не може да бъде същата, смята Луканова. Тя заяви, че при повечето млади семейства продължава да се спазва поверието, че младоженецът не бива да вижда роклята. Често път се случва да дойдат булката и младоженеца, и въпреки, че тя гледа роклите само на каталог кара младоженецът да си затваря очите, добави Луканова.

Появява се и нова тенденция за сватбени албуми, които са хит сред младите семейства. Те са много по-разчупени като визия, нямат нищо общо със старите, в които лепиш снимки. Цените за един подобен албум започва от 150 лв., а може да стигне и до 600 лв., обясни Мариян Велев, който има фирма за изработване на фотокниги. Радослава Колева, пък разясни, че напоследък няма сватба, която да мине без заря. Има избор между фойерверки, вулкани или огнени надписи, добави тя. По нейни думи най-малкият пакет, който е за 3 минути наситена заря струва от 1000 до 2000 лв.

Напоследък двойките наблягат на по-малки торти, които да служат за церемонията по разрязване, а за гостите гледат да има отделна малка пастичка или кексче, разясни Теодора, която работи в магазин за сладки изкушения и сватбени торти. Според нея все пак е хубаво сватбената торта да е в унисон с цялостната концепция на сватбата.

Галя, която ще се омъжва скоро е решила днес за първи път да разгледа какви неща се предлагат на изложението. То е много полезно с контактите, които дава, сподели тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com