Светлинното замърсяване наистина ли е замърсяване?

1762
Светлинното замърсяване наистина ли е замърсяване?
Снимка: Getty Images/Guliver

Когато мислим за замърсяване, обикновено мислим за химикали, въведени на места, където не трябва да бъдат: оттичане на торове и пестициди, дизелови изпарения, пластмасови отпадъци покрай пътищата и въглероден диоксид от промишлеността и транспорта. Замърсяването често се описва като добавяне на каквото и да е вещество или каквато и да е форма на енергия към околната среда със скорост, по-бърза от тази, която може да бъде разпръсната, разредена, разложена, рециклирана или съхранена в някаква безвредна форма. Как светлинното замърсяване се вписва в това? Наистина ли е замърсяване?

Светлинното замърсяване е нежелана или прекомерна изкуствена светлина. Първият ни импулс може да бъде да го наречем неудобство, тъй като може да изглежда, че не е в същата класа като замърсяването на въздуха и водата. Въпреки това, тъй като светлинното замърсяване разпръсква енергия и тази енергия нарушава околната среда, то може законно да се счита за форма на замърсяване.

Светлинното замърсяване засяга околната среда по няколко начина. Може би най-забележимото е, че нощта не е толкова тъмна, колкото беше преди. Колективното небесно сияние на уличните лампи, домашното осветление, светлините на автобусите и вътрешното осветление озарява нощното небе и прави звездите по-трудни за виждане. Парадоксално е, че изкуственото нощно осветление може също да затрудни виждането на нещата на нивото на земята, както може да потвърди всеки, който някога е бил заслепен от блясъка на фаровете на идващ автомобил.

Статистиката за замърсяването на въздуха е драматична – особено за България

Има и други проблеми. Светлината пречи на циклите на съня, така че хората в райони, замърсени от сиянието на градското небе, могат да претърпят прекъсвания на нормалните си циркадни ритми. Блясъкът от яркия прожектор в задния двор на съседа може да събуди хората от съня им, а постоянното фоново сияние на небето и неправилно насочената светлина от близките търговски паркинги и уличните лампи също могат да повлияят на моделите на сън. Циркадните ритми на други животни - особено нощните, като мигриращи птици, бозайници, търсещи храна, и насекоми - също могат да бъдат засегнати. Много видове птици летят на дълги разстояния през нощта, някои използват звездите и луната за навигация, а сиянието на небето може да наруши този процес, причинявайки много птици да се дезориентират над градските и крайградските райони. Следователно някои летят в осветени кули и други ярко осветени структури, като къщи и офис сгради.

За щастие, намаляването на светлинното замърсяване може да бъде по-лесно от намаляването на други форми на замърсяване. В някои райони сиянието на градското небе може да бъде намалено просто чрез изключване на светлините, когато не са необходими, или чрез пълното им премахване от определени места. В други области намаляването на светлинното замърсяване може да включва извършване на физически промени в самите източници на светлина, като например добавяне на екраниращи тела (наречени прекъсващи осветителни тела) към осветителните системи, за да фокусират светлината там, където е необходима.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква е основната разлика между винена и гроздова ракия?

От коя фолклорна област идва правото хоро?

Защо жените получават синини по краката без причина?

Опасни растения за котките, които се намират във всяка цветна леха

5 начина, по които социалните мрежи убиват любовния ви живот

Кои са късните пролетни цветя?

Зодии, които ще се издигнат като феникс от пепелта до 25 април

Искате промяна в живота си? 4 древни японки правила за щастие

7 забранени неща в гардероба, които ще ви натоварят с 50 кг повече

Изхвърлете тези 6 неща спешно, за да не донесат бедност и проблеми в живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com