Съдове за печене във фурната: 6 опасни и 5 идеални варианта

5558
Съдове за печене във фурната: 6 опасни и 5 идеални варианта
Снимка: iStock

Месо, яхния, риба с билки или пиле с ориз, патица с ябълки - тези продукти лесно се приготвят във фурната. Но какви съдове за готвене трябва да изберете, за да сте сигурни, че ястието е изпечено и безопасно?

Категорично не слагайте във фурната

1.       Пластмасови продукти или метални тигани с пластмасови дръжки и капаци. При нагряване те се топят и отделят токсични съединения.

2.       Стъклени съдове, които са счупени или повредени, или които са били в хладилник или фризер. Такива съдове могат да се спукат по всяко време на готвене, което може да причини изгаряния или наранявания и да повреди фурната и храната.

Кои съдове за готвене НИКОГА не се пускат в микровълновата

3.       Емайлирани тигани с повреди , стружки или пукнатини в емайла. Ако готвите във фурната в емайлирани продукти, трябва да ги поставите в студена фурна, така че постепенно да се нагряват и да не надвишават температурата от 200 градуса.

4.       Алуминиевият съд  не е опция за фурната, освен ако не е анодизиран метал, който не реагира с киселини. Ако готвите в обикновен тиган, храните с киселина ще имат метален вкус.

5.       Всякакви тигани или форми с дървени или бакелитни дръжки. Тези части на съдовете за готвене могат бързо да се стопят или да се деформират, като повредят фурната и самите съдове.

6.       Тигани с незалепващо покритие.  Ако това е евтин тиган, не трябва да експериментирате: при високи температури незалепващият слой може да се повреди.

8 грешки, които всяка домакиня прави при готвене в метални съдове

Избор на правилния съд за готвене за фурната

Излято желязо

Чугунена форма или тиган са идеални за фурната. Месни, рибни или зеленчукови ястия, яхнии във фурната се получават перфектно, тъй като съдовете са изцяло метални. Нито една част няма да се разтопи по време на готвенето.

Неръждаема стомана

Съдовете от неръждаема стомана са подходящи за фурна, но само ако дръжките и капаците са от метал или специален силикон. Съдовете с дървени или пластмасови дръжки не могат да се поставят във фурната. В идеалния случай съдът за готвене трябва да има многослойно дъно и алуминиева сърцевина, тогава той ще се нагрява равномерно и ястията в него ще се готвят по-бързо.

Топлоустойчиво стъкло

Тези продукти се затоплят бавно, но разпределят топлината равномерно, храната не гори в тях и можете да готвите месо, зеленчуци и печива. Това е инертен и хигиеничен материал, който не променя вкуса на храната и не отделя токсични съединения.

Керамика

Друг добър вариант за печене е керамичният. Този съд за готвене разпределя топлината бавно и равномерно, позволявайки на храната да къкри в собствения си сок. Ястията запазват витамини, минерали, вкус и аромат. Съдовете за готвене могат да издържат на топлина, без да променят вкуса на храната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Има ли безценно цвете и кои са най-скъпите цветя в света

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Прясно агнешко месо - да изберем
Прясно агнешко месо - да изберем

Агнешкото месо се класифицира в зависимост от възрастта на животното: млечно (месо от агне-сукалче, хранено само с майчино мляко) - максимална...