Сънищата, които не бива да подминаваме

4054
Сънищата, които не бива да подминаваме
Снимка: Merlin Lightpainting / Pixabay

Хората се опитват да тълкуват значението на сънищата от векове. Науката за съня се нарича онейрология. Нейната цел е да намери връзки между сънищата и мозъчната функция.  Въпреки че психолозите наистина са сигурни, че сънищата биха могли да подскажат много за нашия живот и случващото се  в нашето подсъзнание.

Много от нас често виждат подобни сънища, отразяващи всичко ставащо в нашето ежедневие. Периодично тези сънища бих могли да са повтарящи се  и да бъдат причинени от определени житейски ситуации или от задействането на инстинкта за оцеляване. Но какво всъщност означават нашите сънища?

Сънищата които сигнализират, че живеете в тревога

Загуба на зъби Според проучвания да губим зъби насън е едно от най-често срещаните неща. Тълкуванието е, че подобно нещо говори за тру...

Падане

Експертът по сънищата Йън Уолъс вярва, че падащите сънища са показателни за чувство на загуба на контрол върху живота си. Така човек е възможно да усети, че е обременен с прекалено отговорности, които не могат да бъдат избегнати, или че е подложен на стрес през повечето време.

Психолозите биха обяснили падането, според  човешката физиология. След заспиване се успокоява нервната ни система, пулсът и кръвното налягане намаляват, а мозъкът забавя дейността си.  Това са вид контракции на мускулите, съпътстващи прехода на човек от състояние на будност към сън. Те биха могли да се влошат от кофеин, тревожност, стрес и дори обикновена липса на сън.

Загуба на зъби, други наранявания и смърт

Как да контролираме сънищата си?

Искали ли сте някога да летите, да имате суперсили, да създавате места според въображението си или да живеете в други ситуации, които б...

Ако човек сънува загуба на зъб или кариес, значи той страда от ниско самочувствие. Патриша Гарфийлд, друг експерт в областта на онейрологията, вижда наличието на потиснат гняв в сънищата за падащи зъби. Като правило, ако сдържаме агресията в себе си, тогава подсъзнателно стискаме челюстите си. Това води до проблеми със зъбите, а в сънищата ни се струва, че ги губим или имаме нужда да потърсим помощ от зъболекар.

Същото важи и за сънищата за нараняване и смърт, които са индикатори за безпокойство от остаряването на близките ни хора. Освен това сънищата за смърт биха могли да означават и друго, а именно, че част от вашата личност умира, за да имате възможността да се превърнете в по-добра версия на самите себе си.

Чувство за преследване

Сънищата за преследване могат да получат няколко различни обяснения наведнъж. Експертът по онерология Лори Левенбърг казва: „Хората, избягващи конфликтите, страхуващи  се да изразяват своето мнение и не искат да създават, неприятности, често сънуват, че са преследвани. Освен това, причината за такъв сън може да е неосъществена мечта, която продължава да ви преследва, защото не сте работили достатъчно усилено, за да я постигнете.

Учени проникнаха в сънищата на хората и ги накараха да "говорят"

Изследователи са провели „разговори“, включващи нови въпроси и математически проблеми, с хора, които сънуват „осъзнат...

Някои учени са на мнение, че подобни сънища показват работата на инстинкта за оцеляване, защото в реалния живот се чувстваме заплашени. Ако в реалността сте в разногласия с някого, тогава мозъкът по този начин може просто да изпраща сигнали за приближаването на възможна опасност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com