Съседката НИКОГА не хвърля утайката на кафе, защото има 10 ЦЕННИ употреби

12017
Съседката НИКОГА не хвърля утайката на кафе, защото има 10 ЦЕННИ употреби
Снимка: Alex Fox / Pixabay

Кафето е любима напитка на голяма част от хората, но оползотворяваме ли утайката, която се отделя при приготвянето му? Не бива да я изхвърляте, защото тя може да ви послужи в редица аспекти. Днес ще ви дадем 10 примера за това по какъв начин може да въведете утайката от кафе в грижата за красотата и в бита.

Използвайте я като ароматизатор

Утайката от кафето може да използвате при неприятни миризми в части от къщата. Вместо да купувате от ароматизаторите на пазара, които със своите аерозоли може да окажат негативно влияние върху здравето, докато утайката като натурален продукт има добър аромат и способността да поглъща неприятните миризми. Поставете при нужда в хладилника, в кошчето за боклук, в килера и където имате необходимост от освежаване.

При почистването на изгорели съдове

Благодарение на абразивните частици, утайката може да спомогне при премахването на полепванията по съдовете. Използвайте обикновена гъба, нанесете утайката върху нея и разтъкрайте по съда. Изплакнете добре.

За почистване на скара и барбекю

Кое е най-доброто време за пиене на кафе

Първото нещо, което правят много хора, когато се събудят, е да си направят кафе. С него започват деня си и си доставят нуждата енергия....

Подобно на почистването на изгорели съдове, и тук абразивните частици на кафеената утайка могат да спомогнат за цялостното почистване на използваните скара и барбекю. Отново използвайте гъба, изтъркайте и изплакнете добре.

Скраб за тяло

Кафеената утайка е един от най-добрите и натурални ексфолианти. Може да се използва самостоятелно за тялото, или в различни комбинации. Утайката ще помогне за премахването на мъртвите клетки, себум и мръстоия, а антиоксидантите ще подхранят кожата ви.

Против косопад и като стимулатор за растеж

Вече споменахме, че в утайката се съдържат много антиоксиданти, които могат да спомогнат за стопирането на косопада и активирането на по-бързия растеж на косата. След употреба ще забележите и повече блясък в корените.

Защо да пием кафе на зърна, а не разтворимо?

Кафето е напитката, с която много хора стартират деня си. Тази кофеинова течност ни ободрява и ни кара да се чувстваме много по-тонизир...

Освежава въздуха

Утайката от кафе има способността да поема неприятната миризма, така че може да я поставите в различни съдове из къщата и по този начин да получите естествен ароматизатор.

Свещи

Ако обичате крафт нещата, то изпробвайте да си направите домашни свещи с кафе. Те ще са изключително ароматни, а това, че сте ги сътворили със собствените си ръце, ще придаде и сантиментална стойност и уют в дома.

Премахва драскотините

Никога не изхвърлям утайката от кафето! Събирам я и я използвам за много полезни неща

Много от нас започват сутринта си с кафе всеки ден, което означава, че всеки ден след приготвянето на любимата ни напитка има утайка от...

Особено ако става въпрос за мебели от тъмно дърво – разтрийте малко от утайката в повредения участък, изчакайте около 10 мин и избършете с мека кърпа.

Средство против мравки

Можете лесно да се отървете от тези напасти чрез утайката от кафе. Ароматът й е доста силен и те не могат да го понесат, затова поставете утайка върху участъците, където ги срещате най-често. По този начин избягвате и употребата на вредни химикали.

Средство против хлебарки

Хлебарките, обратно на мравките, пък се привличат от ароматното кафе. Може да им заложите капан – напълнете буркан с утайка от кафе и вода, като оставите свободно място за напастите. Те ще пропълзят в буркана, но ще се удавят от водата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Всичко е временно: 5 будистки мъдрости за намиране на покой в себе си

Тези зодии поставят щастието на партньора си на първо място

Знаете ли с какво се хранят охлювите?

С какво се храни лисицата?

Как да разпознаем вещицата по датата на раждане?

Как да си направим ябълков оцет без захар?

Яснота в ума: 3 прости начина за справяне с тревожните мисли

Името на кой наш град идва от думата "кал"?

Кой български град се е казвал Ески Джумая?

Как град Охрид получава името си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com