Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съседката НИКОГА не хвърля утайката на кафе, защото има 10 ЦЕННИ употреби

23 декември 2021, 14:50 часа

Кафето е любима напитка на голяма част от хората, но оползотворяваме ли утайката, която се отделя при приготвянето му? Не бива да я изхвърляте, защото тя може да ви послужи в редица аспекти. Днес ще ви дадем 10 примера за това по какъв начин може да въведете утайката от кафе в грижата за красотата и в бита.

Използвайте я като ароматизатор

Утайката от кафето може да използвате при неприятни миризми в части от къщата. Вместо да купувате от ароматизаторите на пазара, които със своите аерозоли може да окажат негативно влияние върху здравето, докато утайката като натурален продукт има добър аромат и способността да поглъща неприятните миризми. Поставете при нужда в хладилника, в кошчето за боклук, в килера и където имате необходимост от освежаване.

При почистването на изгорели съдове

Благодарение на абразивните частици, утайката може да спомогне при премахването на полепванията по съдовете. Използвайте обикновена гъба, нанесете утайката върху нея и разтъкрайте по съда. Изплакнете добре.

За почистване на скара и барбекю

Подобно на почистването на изгорели съдове, и тук абразивните частици на кафеената утайка могат да спомогнат за цялостното почистване на използваните скара и барбекю. Отново използвайте гъба, изтъркайте и изплакнете добре.

Скраб за тяло

Кафеената утайка е един от най-добрите и натурални ексфолианти. Може да се използва самостоятелно за тялото, или в различни комбинации. Утайката ще помогне за премахването на мъртвите клетки, себум и мръстоия, а антиоксидантите ще подхранят кожата ви.

Против косопад и като стимулатор за растеж

Вече споменахме, че в утайката се съдържат много антиоксиданти, които могат да спомогнат за стопирането на косопада и активирането на по-бързия растеж на косата. След употреба ще забележите и повече блясък в корените.

Освежава въздуха

Утайката от кафе има способността да поема неприятната миризма, така че може да я поставите в различни съдове из къщата и по този начин да получите естествен ароматизатор.

Свещи

Ако обичате крафт нещата, то изпробвайте да си направите домашни свещи с кафе. Те ще са изключително ароматни, а това, че сте ги сътворили със собствените си ръце, ще придаде и сантиментална стойност и уют в дома.

Премахва драскотините

Особено ако става въпрос за мебели от тъмно дърво – разтрийте малко от утайката в повредения участък, изчакайте около 10 мин и избършете с мека кърпа.

Средство против мравки

Можете лесно да се отървете от тези напасти чрез утайката от кафе. Ароматът й е доста силен и те не могат да го понесат, затова поставете утайка върху участъците, където ги срещате най-често. По този начин избягвате и употребата на вредни химикали.

Средство против хлебарки

Хлебарките, обратно на мравките, пък се привличат от ароматното кафе. Може да им заложите капан – напълнете буркан с утайка от кафе и вода, като оставите свободно място за напастите. Те ще пропълзят в буркана, но ще се удавят от водата.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес