Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

3279
Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден
Снимка: iStock

Вида на косата след боядисване зависи не само от професионализма на стилиста, но и от правилната домашна грижа. Без значение какво обещават производителите на бои, няма да можете да избегнете сухота и чупливост без специална рутина за красота за цветни къдрици. Събрахме 7 правила, които ще ви помогнат да запазите здравината на косата и да запазите яркостта на оцветяването възможно най-дълго.

Не почиствате косата си правилно

В продължение на 10 дни след боядисването се препоръчва използването на шампоани с киселинно pH. Такива формули не повдигат люспите на косъма и не проникват в структурата му, поради което цветът се измива по-бавно. След това можете да използвате шампоан за боядисана коса, който отговаря на нуждите на вашите къдрици. Например, възстановяващите продукти са подходящи за блондинки, както и тониращи формули, които ще помогнат да се отървете от нежеланата жълтеникавост. Не трябва да използвате алкални шампоани с високо pH, тъй като те помагат за измиване на пигмента - цветът ще стане избледнял и матов.

След боядисване - мие ли се косата с шампоан или не?

Ограничавате се до шампоан и балсам

На боядисаната коса често липсват шампоан и балсам. За да запазите качеството на кичурите си и яркостта на нюанса, ще ви е необходима допълнителна грижа за боядисана коса. Специалните продукти ще „запечатат“ пигмента в косъма и ще помогнат в борбата с последствията от боядисването.

Вземете правило да използвате възстановяващи маски за боядисана коса на всеки 2-3 измивания. А между тях можете да използвате продукти за грижа без измиване под формата на мляко, течност или сметана.

Забравете за термичната защита

Честото горещо оформяне вреди не само на качеството на косата, но и на интензивността на цвета - колкото по-често забравяте за термичната защита, толкова по-бързо боядисването ще загуби своята яркост и наситеност. Изберете подходящия формат на продукта: тънките къдрици например ще харесат спрейове, а порестите къдрици ще харесат мляко или кремове с по-плътна текстура. 

Възстановете косата веднага след боядисване

Струва си да отложите лечението за дълбоко възстановяване на косата след процедурата и да го направите седмица преди следващото боядисване. Факт е, че грижата дестабилизира пигмента, поради което цветът бързо избледнява и се измива. Ако след боядисване на косата ви липсва влага или хранене, добавете маски за боядисана коса към домашните си грижи. Те ще укрепят космите, ще премахнат крехкостта и няма да навредят на цвета.

Измийте косата си с гореща вода

Горещата вода оставя кутикулата на косъма отворена, което води до чуплива и матова коса. Поради това цветът също се измива по-бързо, къдриците стават избледнели и неподдържани. Измийте косата си с топла вода и я изплакнете със студена вода, за да затворите люспите и да направите дължината на кичурите по-лъскава и гладка.

Боядисана коса – как да се грижите за нея?

Забравяте за тонирането

Тонирането е необходимо за поддържане на богат цвят на косата. Тониращите продукти помагат за запълване на липсата на пигмент или леко коригиране на променения цвят. Такива продукти са особено полезни за блондинките: след избелване къдриците стават порести и придобиват неприятен жълт оттенък. Тониращата грижа ще помогне за неутрализирането на нежеланите пигменти и ще върне свежестта на цвета.

Боядисвате косата си преди да отидете на море

Палещото слънце няма да се отрази добре на прясната боя. В комбинация със солена вода ще направи косата ви матова, твърда и чуплива. По-добре е да се запишете за оцветяване много преди ваканцията или веднага след нея. И за да предотвратите увреждането на косата си по време на пътуването си, не забравяйте да я предпазите от слънцето толкова внимателно, колкото и кожата си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com