Тайнствена планина в Китай ражда каменни яйца

7197
Тайнствена планина в Китай ражда каменни яйца
Снимка: стопкадър / PatrynWorldLatestNew / YouTube

Китайската провинция Гуйчжоу е известна с невероятната планина Ганден. Там върху скалите Чан Да Я има зона, която десетилетия не дава мира на геолозите по цял свят. Името на скалата Чан Да Я произхожда от китайското наречие „мандарин“ и буквално се превежда като „скала, която снася яйца“. И действително: на малка площ от около 54 квадратни метра цялата зона е осеяна с овални и кръгли камъни, които имат почти гладка повърхност и различни размери. Местните жители на съседното село Гулу твърдят, че на всеки 30 години в планината се появяват нови образувания, а старите просто се изтъркулват в подножието на скалата. Това продължава вече много години.

Геолозите установили, че скалните породи на скалата Чан Да Я се различават по състав от останалите. Планината е съставена главно от много плътни и твърди седименти - докато скалата съдържа варовик, който лесно се ерозира от външни фактори (дъжд, вятър и др.). Каменните яйца обаче се състоят от по-плътна и по-твърда скала, и се открояват на фона на рохкавия варовик. Ерозията на варовика причинява увеличаване на „гнездото“, което служи като легло за кръглия камък - и яйцето се търкулва от скалата. Изглежда, че няма нищо мистериозно в тези процеси. Но учените не могат да отговорят на въпроса как във варовика се образуват по-твърди скални включвания, придобиващи кръгла форма.

Всеки местен жител идва в Чан Да Я поне веднъж годишно, защото вярва, че докосването до яйцата, които все още не са паднали от скалата, обещава късмет. Не е изненадващо, че част от камъните се намират в селото. Поне едно яйце има във всяко семейство и служи като вид талисман, който предпазва от неприятности и нещастия. Смята се, че ако едно младо семейство има такова яйце, тогава двойката със сигурност ще има момче, което се счита за голям успех в Китай. Хората специално чакат кръглият камък да „узрее“ и да падне сам от скалата, за да го получат като талисман.

Теглото на един такъв сферичен камък може да достигне 300 килограма. В същото време диаметърът на подобно яйце се колебае между 30 и 60 сантиметра. Цветът на повърхността на невероятните образувания варира от черен до жълт, има тъмносини и виненочервени. Все още не е възможно да се определи какво определя цвета на камъка.

В момента в подножието на Чан Да Я се намират само 70 камъка, а за тези, които все още не са „узрели“ в планината, вече има опашка от желаещи. Новите яйца с малък размер може да бъдат откраднати по всяко време от ловци на сувенири, тъй като цената на тези уникални камъни е доста висока. Всъщност Чан Да Я не е единствената скала в планината Ганден, която снася каменни яйца. На различни места в тази планина се срещат абсолютно същите зони, но много по-малки от основния обект.

Удивителната планина постепенно се превръща в място за поклонение на туристи от цял ​​свят. Когато планината изтласка узрелите яйца, появата на следващите ще бъде след още 30 години.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Неповторими явления в природата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com