Тази котка се смята за най-опасната в света – с този звук тя плаши всички

2599
Тази котка се смята за най-опасната в света – с този звук тя плаши всички
Снимка: iStock

Африканската черноопашата котка, известна още като мравчен тигър, е един от най-опасните представители на семейство котки в света. Тази дребна, но невероятно подвижна и бърза котка живее в пустинните и полупустинните райони на Южна Африка, включително Намибия и Ботсвана.

Името си черната котка получава от черните ивици на лапите си, които ѝ помагат да се маскира в пясъците на Калахари. Тя е един от най-малките представители на семейство котки с тегло между 1 и 2,5 килограма. Въпреки малките си размери африканската черноопашата котка притежава невероятна сила и ловкост, което я прави опасен хищник.

Това обикновено изненадва хората, които за първи път виждат котето на снимка в интернет. Африканската черноопашата котка прилича на най-разпространената домашна котка. И тя изглежда сладка и много дружелюбна. Само че това е измамно. Характерът и поведението на котката са слабо проучени. Едно обаче е ясно: дивото мъркане убива бързо и много. Ако си е избрала жертва, няма да я остави жива.

Как се нарича кръстоската между лъв и тигър

"Менюто" на африканската черноопашата котка включва 55 вида животни. За една нощ хищникът е в състояние да убие до 15 индивида. И това съвсем не е рекорд, а най-честото ѝ постижение по време на ловния сезон. Същите лъвове обикновено настигат плячката само в 20 % от случаите, а африканската котка - в 80 %. И така, кой е по-опасен?

Африканската черноопашата котка е предимно нощна и ловува дребни гризачи, птици и влечуги. Тя има остро зрение и слух, което ѝ позволява да ловува успешно в тъмното. Освен това черноопашатата котка се отличава с невероятна издръжливост и може да преодолява големи разстояния в търсене на плячка.

Бой между лъв и тигър - кой ще победи?

Основната характеристика на африканската котка е невероятно бързият метаболизъм. Благодарение на него мъркащата котка трябва да се храни на всеки 50 минути! Така за едно денонощие тя се нуждае от 1/6 от собственото си тегло месо, само за да оцелее.

Друго нещо, което плаши всички животни и хора, срещнали тази котка по пътя си, е нейното заплашително ръмжене. И това не е шега. Когато котката тича след плячката или просто ловува, тя издава такива диви нечленоразделни звуци, че и у най-смелите ще настръхнат гушите. Нашите предци са вярвали, че тази котка е в състояние да изпрати здрав и голям жираф на оня свят с вика си.

Черноопашатата котка изпитва затруднения само по време на суша. Но дори и тук тя се е научила да се приспособява. Котката извлича течност директно от животински трупове. Така че тя е и много умна.

Въпреки опасностите, които крие, африканската черноопашата котка обаче е застрашена от изчезване. Тя има много малко потомство - само 1-2 котенца. Броят ѝ намалява поради загуба на местообитания и ловуване от страна на хората. За да се избегне изчезването, популацията им се поддържа изкуствено в зоологически градини и други места, където се отглеждат диви животни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

4 знака, че той ви харесва, без да го казва

Защо трябва да почиствате пода със сол?

Как алкохолът влияе на нервната система?

Научете най-щастливият ден от седмицата за всяка зодия, 17 - 23 юни

Вечерен виц: Марче

Как всъщност трябва да бъдат разположени крановете за топла и студена вода?

Вярно ли е, че бирата лекува черния дроб?

Какво е най-добре да ядем в жегите, за да не ни е топло

Защо ТРЯБВА да накисвате боба преди готвене?

Отваряне на всички пътища: древен ритуал, който ще промени живота ви завинаги

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

4 знака, че той ви харесва, без да го казва
4 знака, че той ви харесва, без да го казва

Любопитни ли сте да разберете дали някой се интересува от вас, но е твърде срамежлив, за да започнете отношения? Не се тревожете; Има начини да дешифрирате...