Тази миризми кара всяко куче да бяга надалеч

15372
Тази миризми кара всяко куче да бяга надалеч
Снимка: iStock

Кучетата имат изострено обоняние. До голяма степен зависи от породата и някои други фактори, но при всяко куче е по-силно, отколкото при човек. Тези животни са в състояние да „разплитат“ дори стари следи, да се връщат у дома, използвайки собствените си белези, да намират предмети и да идентифицират невероятно разнообразие от различни миризми.

Кучетата имат сложно социално поведение и следователно изразяват и получават широк спектър от сигнали чрез миризмата. Комуникацията чрез миризми се осъществява, когато животното оставя във външната среда продължителни миризми на урина, изпражнения и секрети на парааналните жлези.

Той също така маркира територията с отделни миризми от специални (апокринни) потни жлези, разположени в областта на главата, в основата на опашката и в перинеума. Вероятно сте забелязали, че когато кучетата се срещат, те често се подушват едно друго от опашката до носа: важни са както самият ритуал на подушване, така и информацията, която животното получава. Те също така надушват предмети и белези на други кучета.

Има ли миризми, от които кучетата се страхуват?

Цитрус

Кучетата не харесват аромата на лимони, мандарини, портокали, бергамот и лайм. В повечето случаи не харесват и вкуса. Най-трайна миризма се осигурява от етеричните масла от цитрусови плодове, които често се включват в репелентите.

Как да си изберем най-доброто куче?

Етерични масла

Етерични масла от лавандула - тези миризми не се харесват на кучетата. Въпреки че етеричните масла често се включват в специализирани спрейове, никога не трябва да ги използвате, за да отблъснете домашния си любимец. Те са токсични за животните при вдишване и при контакт с кожата, лапите или лигавиците.

Продукти на основата на алкохол

Кучетата не понасят продукти, съдържащи алкохол, например лечебни тинктури, антисептици. Причината, поради която кучетата не харесват тези миризми, е опасността от алкохола за здравето на животното.

Миризмата на алкохолни тинктури отблъсква кучетата

Мехлеми

Камфор, ихтиол, сярна мехлем са силни миризми, които домашните любимци не харесват. Тези мехлеми могат да бъдат вредни при поглъщане, например ако кучето ги оближе от всяка повърхност.

Билки и подправки

За отблъскване не трябва да се използват пипер, кардамон, карамфил, сух чесън и други смлени подправки, особено лютиви. Лесно се вдишват и изгарят лигавиците, въпреки че действат репелентно.

Кое е най-доброто куче пазач?

Кафе

Ароматът на кафе е друга миризма, която кучетата често не понасят. Това е дразнещо и може да изплаши вашия домашен любимец. Кучетата най-често не понасят миризмата на кафе.

Трапезен оцет

Миризмата на оцет е неприятна за по-голямата част от животните и хората. Ако използвате слаб разтвор на трапезен или ябълков оцет при почистване, тогава той трябва да се изплакне обилно от повърхностите, така че да остане не само миризмата, но и най-малките й компоненти, които кучето може да оближе.

Парфюмерия

Парфюми, одеколони, ароматизирани свещи, масла, автоматични спрейове, освежители за въздух - всички тези миризми не само отблъскват кучетата, но и представляват опасност за тяхното здраве.

Алкохол

Много кучета не понасят алкохола. Дори когато такава миризма идва просто от хората.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Оливки или черни маслини: Каква е разликата, кое е по-полезно?

Кога НЕ се пекат козунаци за Великден?

Кои са най-лесните начини за боядисване на яйца?

Как да се отървете от бучките и подутините след инжекции

Кога се мият прозорците преди Великден?

Готвач разкри какви са тайните на вкусното агнешко месо

Стихотворение за 1 май

Любовен съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Таро съвет за всяка зодия за 1 май 2024

Можете ли да кихнете с отворени очи?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com