Тази напитка е балсам за белите дробове на пушачите

3983
Тази напитка е балсам за белите дробове на пушачите
Снимка: iStock/Guliver

Десетки са канцерогенните вещества, които съдържа една цигари, сред които амоняк, арсен, отровни химикали, токсични метали и други вещества, потенциално причиняващи онкологични и сериозни заболявания. Вредата и опасностите, които поражда за здравето, красотата и младостта на кожата тютюнопушенето са известни, но въпреки това злоупотребяващите с цигарите не се отказват от тях.

Пушенето на кутия или повече на ден застрашава сериозно нормалното функциониране на белите дробове и увеличава опасността от рак на белия дроб. Значителен процент от страдащите от онкологично заболяване, засягащо белите дробове, са именно пушачи. Пасивните пушачи – тези, които не припалват цигара, но живеят или работят на място, на което се пуши, също не са вън от опасност. Ако не можете да откажете цигарите и никаква помощ да направите тази стъпка не работи при вас, то поне може да облекчите белите си дробове, намалявайки вредата, която тютюнопушенето им нанася. Стремете се и да живеете по-здравословно, да спортувате по-активно и да прекарвате максимално време на чист въздух, както и да консумирате достатъчно витамини, минерали и пълноценна храна. Това няма да елиминира риска от заболявания, причинени от цигарите, но може да го минимизира. Известна е и напитка, която чисти белите дробове на пушачите и е балсам за тях.

Учени: Пушенето на електронни цигари е най-опасно за...

Коя е напитката, която помага на пушачите?

Напитката, която помага на пушачите да минимизират вредата, която нанасят на белите си дробове с всяка цигара, не е нито скъпа, нито непозната. Напротив. Известна е от незапомнени времена, консумира се с удоволствие, подходяща е както като напитка за закуската, така и за времето, прекарано край камината с книга в ръка. Това е чаят. Но не кой да е чай, а зеленият чай. Тайландски изследовател стига до извода въз основа на редица проучвания, че консумацията на чаша или повече зелен чай на ден може да противодейства на ефекта от тютюнопушенето върху рака на белия дроб, като това е валидно най-вече при пушачи, които не са генетично предразположени към рака.

Защо зеленият чай е толкова полезен за пушачите и белите им дробове?

Тайната на въздействието на зеления чай се крие не в някакво чудо, а в антиоксидантите, които съдържа. Той е един от най-богатите на антиоксиданти продукт, познат на човечеството. Антиоксидантите могат да инхибират растежа на тумора, с което зеленият чай се явява балсам за белите дробове на пушачите, средство за минимизиране на риска от развитие на онкологично заболяване. 

Резултатите от изследванията са представени официално на Американската асоциация за изследване на рака – Международна асоциация за изследване на рака и това не са теории, а научно подкрепени факти, както и проучвания с участници-доброволци, проследени във времето.

Пушенето и високият риск от инсулт

На всички пушачи ли помага зеленият чай?

Проучванията сочат чаят като безспорно полезен за всички, но особено подходящ за предпазване на белите дробове от развитие на онкологични заболявания чаят се оказва за определена група хора. Консуматорите на зелен чай, които не са имали генотип, определен от изследователите като чувствителен, са имали 66% намален риск от рак на белия дроб в сравнение с пиещите зелен чай, които са били чувствителни. Това означава, че рискът от рак при пушачи, приемащи зелен чай, се минимизира най-вече при пациенти, които не са наследствено обременени и рискови за развитието на онкологично заболяване.

Други изследователи и лекари, занимаващи се с онкологичните заболявания на белите дробове, съветват, че е най-добре да се откажат или намалят до минимум цигарите, а не да се разчита на зеления чай, тъй като изследването е твърде ограничено, върху малък брой хора и според тях то не може да бъде прието като правило. Все пак зеленият чай е полезен, така че може да си пийвате богато от него, докато се стремите да намалите или откажете цигарите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Шампионът на кухнята: Домашно пържено кюфте, зверска рецепта за оправни домакини

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Стихотворение за 20 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 20 април 2024

Митове и истини: Прави ли ни кафето зависими?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 20 април /валутен калкулатор/

Партньорът ви ще е доволен: За да подобрите сексуалния си живот, трябва да подобрите храненето си

Как да не се ядосваме, ако ни обидят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com