Терапевтична хипноза: общувайте с подсъзнанието

3453
Терапевтична хипноза: общувайте с подсъзнанието
Снимка: Gerd Altmann / Pixabay

Днес ще ви разкажем за един много мощен инструмент за комуникация с нашето подсъзнание и улесняване на промяната, от която се нуждаем: терапевтична хипноза и по-специално Ериксонова хипноза.

Какво е терапевтична хипноза, как работи и как може да помогне за решаване на проблеми, които не могат да бъдат разрешени съзнателно и рационално. 

Терапевтична хипноза срещу театрална хипноза

Има два различни вида хипноза: театрална и терапевтична. И двете се различават по целта, за която се практикуват.

Докато театралната хипноза е форма на забавление и целта й е да забавлява публиката, терапевтичната хипноза е форма на терапия.

И двете обаче имат едно общо нещо: хипнотизаторът или терапевтът никога няма власт или контрол върху волята на хипнотизирания човек, който е в съзнание по всяко време.

Какво е терапевтична хипноза?

За целта ще ви зададем въпрос: „Знаете ли, че има няколко нива на сън?“

Сигурни сме, че знаете, че сънят може да бъде разделен на различни състояния в зависимост от мозъчната активност (дълбок сън, REM сън и т.н.).

Взирането в нечии очи за 10 минути може да промени вашето съзнание

Забравете за LSD: очите са новият хит. Разбира се, не говорим за консумацията им, а по-скоро за интензивно взиране в нечии очи за продъ...

По същия начин има няколко етапа на будност: единия етап, в който нашите съзнателни и подсъзнателни части са свързани и друг, в който те са дисоциирани.

Първият случай представлява най-честото будно състояние, това, което ни придружава по време на повечето дейности през деня. В това състояние нашето съзнателно внимание създава бариера, която филтрира през рационалността всяка заповед, съвет, идея или предложение. Сякаш имаме постоянно активиран защитен механизъм.

Втората ситуация, тази, в която съзнанието и подсъзнанието са разделени, представлява хипнотичния транс. В това състояние нашето съзнателно внимание е фокусирано върху една точка.

По този начин се създава пространство, проход, през който всички видове съобщения могат да достигнат директно до нашата несъзнателна част, без манипулации.

По време на хипнотичния транс човекът навлиза в състояние на дълбока релаксация, в което посланията на терапевта (метафори, истории, предложения, анекдоти) го насочват към ресурсите от които се нуждае, за да реши проблема си.

Раждането под хипноза все още е непопулярно в България

През последните години се заговори за раждане под хипноза, което цели притъпяване на неприятните усещания на родилката, но в България т...

С други думи, хипнотичният транс е естествено състояние на нашия ум, което всички ние естествено и спонтанно преживяваме няколко пъти през деня.

Ериксонова хипноза

Ериксоновата хипноза се появява благодарение на американския лекар и психиатър Милтън Ериксън, който превърна класическата терапевтична хипноза в различна форма на терапия, разговорна и следователно по-естествена.

Докато други терапии се основават на намирането на източника на проблема и как може да бъде лекуван, Ериксоновата хипноза се фокусира върху настоящето, внимателно наблюдавайки естественото поведение на човека, използвайки собствения му език и му позволявайки да намери собствените си ресурси.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com