Тези 10 на пръв поглед сладки животни могат да отнемат живота ви

1179
Тези 10 на пръв поглед сладки животни могат да отнемат живота ви
Снимка: iStock

Много от тези животни изглеждат изключително безобидни за хората. Но първите впечатления обикновено са измамни.

Дебел лорис

Дебелите лориси, въпреки сладкия си външен вид, могат да бъдат опасни за хората. Тези полумаймуни отделят отровен секрет от лакътната си жлеза, който използват, за да се защитават от хищници. Отровата може да причини временно изтръпване на мястото на ухапване. Въпреки че няма данни за сериозни увреждания на човешкото здраве от ухапвания от тлъсти лориси, важно е да се помни, че тези животни могат да нападнат, ако се почувстват застрашени или уплашени.

Ухапване от лорис може да доведе до анафилактичен шок и други опасни последици. Учените смятат, че тези полумаймуни до известна степен имитират кобри.

Леопардови тюлени

Представителите на този вид изглеждат толкова сладки, че веднага искат да ги уловят на снимка. Те дори умеят да се усмихват, всичко това, защото устата им има форма, която създава впечатление за усмивка или гримаса. Те също така изглеждат доста безобидни, но не са.

Леопардовите тюлени имат богата диета. Те се хранят с риба, морски бозайници и дори с пингвини. В някои случаи те могат да бъдат доста опасни за хората. Не толкова отдавна имаше случай, когато леопардов тюлен повлече биолог на 60 метра от повърхността на водата. Човекът не успял да се измъкне, а намеренията на този бозайник останали загадка.

Панда

Пандите са също толкова сладки, колкото и морските тюлени. А забавното им и тромаво поведение ви кара да се усмихвате. В много страни по света пандите са символ на мира и добротата. Но в действителност всичко не е толкова розово.

Ако пресечете територията, на която в дивата природа живее панда, или това животно внезапно усети опасност, идваща от вас в негова посока, то може да ви нападне. Не подценявайте пандите. Въпреки привидната си тромавост пандите са много силни и имат мощни челюсти. А тези животни имат и навика да преследват жертвата си до последно. Това е логично, все пак пандата е мечка.

Лебед

Много хора свързват лебедите с нещо романтично. А дори сами по себе си тези птици са невероятно красиви. Само че въпреки външната си красота и благородство лебедите могат да представляват опасност за хората

През пролетта, когато активно защитават гнездата си, възрастните лебеди, които тежат до 22 кг, могат да не се поколебаят да нападнат хора, ако се чувстват застрашени от малките си или от самите тях. Лебедите са способни да нанесат и сериозни наранявания с крила и клюнове, което може да бъде опасно за плувците и дори за водачите на каяци.

Най-опасните животни в България - ето кои са те

Мравки

Мравките изглеждат малки и изключително безобидни. Особено успокояващ е фактът, че те нямат никакви зъби. Хранят се основно с насекоми, цитрусови плодове и авокадо. Това обаче не пречи на бозайниците да са сред най-опасните.

Мравоядите имат остри и дълги нокти, достигащи до 10 см, с които унищожават мравуняци в търсене на храна. В случай на опасност обаче мравоядът може да използва ноктите си за защита, което може да доведе до сериозни наранявания. В този случай един удар е напълно достатъчен.

Важно е да се помни, че тези животни предпочитат да избягват контакт с хора, но в случай на заплаха могат да се защитят. Така например през 2014 г. мравояди убиха двама ловци. Животните просто са се опитвали да защитят местоживеенето си.

Тасманийски дявол

Тасманийският дявол, въпреки името си и заплашителния си вид, не представлява пряка заплаха за хората. Тези животни са известни с агресивното си поведение и силните си крясъци, но обикновено избягват контакт с хора.

Въпреки това, ако е провокиран или притиснат в ъгъла, тасманийският дявол може да атакува, използвайки мощните си челюсти и остри зъби. Заслужава да се отбележи също така, че тасманийските дяволи могат да пренасят инфекциозно заболяване, наречено дяволска лицева туморна болест (ДЛТБ), което е заразно и може да се предаде на други животни, включително на домашни кучета.

Слон

Слоновете представляват опасност за хората не заради хищническите си намерения, а по-скоро заради огромната си маса и сила. Всяка година слоновете убиват около 500 души, предимно в Африка и Азия.

Това се случва най-вече защото слоновете се чувстват застрашени или стресирани, особено по време на брачния сезон, когато нивата на тестостерон при мъжките се увеличават 60 пъти. В такива случаи слоновете могат да станат агресивни и да нападнат хора, особено ако смятат, че стадото или територията им са застрашени.

Риба фугу

Рибата фугу, известна още като кучешка риба, е една от най-отровните риби в света. Нейната опасност се крие в смъртоносната доза тетродотоксин, която се съдържа в хайвера, кожата и черния ѝ дроб. Този токсин не се произвежда от самата риба, а се натрупва от храната ѝ.

Приготвянето на ястия от фугу изисква висока квалификация и държавен лиценз от готвача, тъй като при грешна обработка може да доведе до мъчителна смърт от парализа и задушаване. Няма противоотрова за тетродотоксина и спасението е възможно само чрез изкуствено поддържане на живота. Около 5 души умират всяка година поради неправилно приготвяне на фугу.

Топ 10 на най-опасните животни в света

Дървесна жаба

Дървесните жаби са семейство отровни жаби, които се срещат в Централна и Южна Америка. Кожата им отделя токсини, които могат да бъдат смъртоносни за хората. Отровата на дървоядите съдържа над сто различни отровни вещества, включително батрахотоксин, който причинява сърдечна аритмия и дихателна парализа.

Дори обикновеното докосване на кожата на жабата може да доведе до сериозни последици. Няма антидот за тази отрова. Индианците от Централна Америка са използвали отровата на дървесните жаби за смазване на върховете на стрелите, което ги е правело смъртоносни.

Най-опасният вид дървесна жаба е златната дървесна жаба. Нейната отрова може да убие до 10 възрастни човека наведнъж. Достатъчно е само едно докосване на жабата, за да стане това.

Делфин

Делфините могат да представляват опасност за хората в няколко случая. Първо, те са големи бозайници и могат случайно да навредят на хората, особено ако са в състояние на сексуална агресия или възприемат човека като съперник в лова на риба.

Второ, делфините имат остри зъби, които могат да повредят кожата или дори да счупят кости. Те могат да бъдат агресивни и ако се чувстват застрашени или защитават малките си.

За най-опасни видове се смятат бутилконосите делфини. Те са способни да убиват без видима причина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Това са женски козметични процедури, които вече не са на мода

„Не се страхувайте, това е протеин“: Какво ще стане, ако изядете плод с червей?

Стръкче от тази билка премахва неприятната миризма в гардероба

Какви правила се спазват при сушене на манатарки

6 признака, че сте майката в една връзка (и как да спрете да бъдете такава)

Любопитно за Либерия и нейното създаване

Какви груби грешки се допускат при сушене на кайсии

Само с 13 кораба побеждава повече от 130 - кой адмирал прави това?

Вместо кифла и кафе: 3 здравословни закуски

Без тичане и още 9 правила как да охладите домашния си любимец в жегата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com