Тези 2 подправки за боб ще му дадат вкуса от едно време

1604
Тези 2 подправки за боб ще му дадат вкуса от едно време
Снимка: iStock

Бобът в страната ни като масово ястие и за бедните прослойки от народа, и за елита, навлиза в едни сравнително по-късни години. Едва от 80-те години на XIX в. все по-често присъства на трапезата, замества баклата, която постепенно изчезва, става част от традициите и задължително ястие за един от най-светлите християнски празници – Бъдни вечер.

Постепенно се появяват различни рецепти за приготвянето му – и на чорба, характерна за страната ни, и като яхния, и постен с домати за бедните маси от народа, и с пастърма като деликатес за богатите. Бобът се превръща в национално ястие.

Днес срещаме и модерни рецепти, които правят боба подходящ и за градската кухня, ресторантьорството и изтънчения вкус, но ако държите на онзи боб, който някога е къкрел в старата селска тенджера на печката с пламтящи дърва при баба, ще трябва да си го приготвите, защото е специален и тайната му е в 2 подправки за боб, в които се крие вкусът му.

С тези тънкости за готвене на боб чорба, няма да пробвате друга рецепта

Подправки за боб като от детството

Знаете ли защо бобът на бабите ви беше специален? Те влагаха в него любов и старание, грижа към челядта, но и две подправки, характерни за родната кухня и идеални за боба, които му придаваха онзи неподражаем вкус, лисващ ни днес в рецептите, по които го приготвяме. Често по-богатите семейства слагаха в боба и козя пастърма – ако обичате месото и експериментите, опитайте го и така, ще ви изненада приятно тази смесица от текстури и аромати.

Класическия боб днес се подправя с домати и джоджен, прави се обикновено и запръжка. В едни по-далечни времена обаче бабите ни слагаха в боба чубрица. Сами я приготвяха от билки, набрани от слънчевите поляни и може би точно за това тази подправка придаваше на боба неустоими вкус и аромат. Има и друга тайна за подправянето на боба – и джодженът, и чубрицата трябва да се добавят към боба секунди, преди да се свали от огъня, за да се съхрани ароматът им. Ако слагате подправките по-рано и ги оставяте да врат с боба, не се чудете къде се губи вкуса и защо ястието ви не прилича на боба, хапван едно време. А двете тайни подправки за боб, придаващи му вкус като от едно време, са:

Тези 3 тънкости при готвене на боб ще ви спестят много време

-          Девисил

Особен интерес представлява начинът, по който традиционно от незапомнени време се подправя бобът в някои краища на страна - с девисил, наричан още лющян, придаващ му характерен вкус и аромат, които не може да сбъркате, но може да не одобрите, ако не сте свикнали с девисила като подправка.

-          Копър

Девисилът може и да не ви допадне, но със сигурност ще се насладите на старата рецепта за боб и подправката му в Северозападна България, където ще откриете във вкусната бобена яхния, приготвена по традиционна рецепта, цвят на копър, придаващ му изключителен аромат. С него няма да сбъркате и да не харесате резултата.

Магданозът, пресен и откъснат току-що от градината, също придава на боба вкус като от едно време. Имайте предвид обаче, че в онези времена подправките са ги набирали от градината, полето или гората и те са били наистина пресни и истински, докато днес в общия случай ги купуваме от магазина и няма как да придадат същия вкус, който така ни липсва от детството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 април /валутен калкулатор/

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com