Тези 3 грижи са задължителни за косата през зимата

1266
Тези 3 грижи са задължителни за косата през зимата
Снимка: iStock

През зимата състоянието на косата се променя: тя става суха, чуплива, губи блясъка и наситеността на цвета си. Дори напълно здравата коса трудно преживява зимата и колкото по-слаба е тя, толкова по-изразени са промените.

Защо състоянието на косата се променя през зимата?

Сушим косата си със сешоар по-често. Ако през лятото можете да изтичате навън с леко влажни къдрици и да оставите топлия вятър да ги изсуши, то през зимата не трябва да рискувате.

Носим шапки и шалове. Връхните дрехи създават ефект на триене, люспите на кожичките се издигат, косата започва да се лющи и изглежда скучна. Освен това шапката оказва натиск върху главата, кръвоносните съдове се стесняват, кръвообращението се забавя и притока на хранителни вещества към космените фоликули се нарушава. Ако това продължи дълго време, косата отслабва и започва да пада.

Как да отгледаме гъста и здрава коса: 9 правила за шикозна коса

Как да се грижим за косата си през зимата?

Тези 3 грижи са задължителни за косата през зимата:

1.      Изсушете със сешоар на ниска температура. Това е по-добре, отколкото да ги оставите да изсъхнат естествено. Косата по принцип не обича влагата и е по-добре да не я държите мокра дълго време. През зимата те няма да изсъхнат бързо сами и ако има алтернатива - легнете с влажни или ги изсушете със сешоар, по-добре изберете втория вариант. Определено не трябва да излизате с недостатъчно изсушена глава - в крайна сметка ще получите чуплива коса и менингит.

2.      Носи шапка. Да, притиска кръвоносните съдове и пречи на кръвообращението. Но когато става въпрос за замръзване, тогава определено трябва да скриете главата си. Студът води до свиване на кръвоносните съдове и тялото започва да отделя повече себум, за да предотврати хипотермия. Слоят на подкожната тъкан се увеличава и инхибира кръвообращението. Пръчката не получава достатъчно храна и умира. Косата пада, а слоят подкожна мазнина пречи на новата коса да пробие. Сланата също не е добра за косъма. Порасналата коса не е жива и няма нервни окончания, така че не се усеща студена.

3.      Използвайте хидратация, засилено подхранване и продукти, които уплътняват структурата и намаляват статичното напрежение.

·        Колаген. Често срещан протеин в тялото. С напредване на възрастта вашето собствено производство на колаген се забавя и косата ви започва да избледнява. Ако към това добавим стреса от температурните колебания, тогава прическата претърпява истински колапс. За да запазите косата си силна и красива по-дълго, тя може да се възползва от допълнително хранене с колаген.

·        Пантенол. Обгръща ствола с безтегловен филм, предпазва от изсушаване и не го утежнява.

Възстановена коса? Мисията възможна с тези 5 стъпки

·        Витамин Е. Основният за красота е витамин Е. Има универсален ефект: подхранва и укрепва космените луковици, стимулира растежа, лекува скалпа и се бори с пърхота. Подобрява кръвообращението и доставя хранителни вещества директно до фоликулите. Предпазва ствола на косъма от разрушаване и краищата от нацепване.

·        Хитозан. Продукт, открит в черупките на ракообразните и в екзоскелета на планктона, коралите и медузите. Служи като укрепващ елемент за живите организми, придава еластичност и здравина на косата. Възстановява хидробаланса, облекчава статичното напрежение, придава блясък на косата. Косата е по-малко наелектризирана, по-лесна за разресване и блестяща.

·        Хиалуронова киселина. Прониква в дълбоките слоеве на кожата, насища луковиците с влага. Хиалуроновата киселина се произвежда от самия организъм, но с възрастта все по-малко. Ето защо с течение на времето се препоръчва да се приема допълнително: вътрешно и като част от продукти за грижа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 1 май /валутен калкулатор/

Корона на безбрачие: 7 причини, поради които връзката ви завършва с пълно фиаско

Трик, който ще удължи живота на възрастната ви котка

6 неща, които не трябва да купувате, дори и да са на разпродажба

Пречи ли голямата разлика във възрастта във връзката?

Объркват всички: Най-трудните за разбиране зодии

Мит ли е влюбването от пръв поглед?

В коя европейска държава се намира Валония

Може ли да бъдете приятели с бившия си

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com