Тези храни и напитки са ПОЛЕЗНИ, но от тях се НАПЪЛНЯВА

2679
Тези храни и напитки са ПОЛЕЗНИ, но от тях се НАПЪЛНЯВА
Снимка: iStock

Има някои храни, които причисляваме към „здравословни“, но това не значи, че също не можем да напълнеем от тях, особено ако обичаме да ги хапваме в големи количества. Не е забранено да ги консумирате, но ако сте на диета и искате да свалите натрупаните килограми – по-добре внимавайте или избягвайте консумацията им. Нека видим кои са тези храни:

Смутита

Храни, билки и подправки против стрес

Много хора обръщат внимание на факта, че стресът ги принуждава да дъвчат чипсове, да купуват бисквити, курабийки, сладки, които неизбеж...

В интернет пространството и не само смутитата са познати като неизменна част от всяка диета, но това не е толкова правилно. Голяма част от тези напитки съдържат много захар, която се натрупва в организма ни. Допустимото количество захар на ден според диетолозите е до 30 г., а ако сте на диета може дори и по-малко. Въпреки че захарта от смутитата не е преработена и не е толкова вредна за организма ни, тя може да достигне до 60-80 г. на порция, което е двойно на здравословното количество. Ако все пак искате смутито да присъства в менюто ви, избирайте внимателно съставките, които ще използвате – до 3-4 продукта.

Кафяв ориз

Кафявият ориз се смята за здравословната алтернатива на белия, който да консумираме, когато спазваме режим. Да, но той също е калоричен и не бива фактът, че е по-полезен, да ни успокоява и да прекаляваме с консумираното количество. Той е въглехидрат, а за да се храним качествено и балансирано, въглехидратите трябва да присъстват в менюто ни. Ако трябва да дадем сравнение, чаша ориз съдържа 40 гр въглехидрати, равно на 3-4 филии хляб. Препоръчваме ви да включите в порцията си половин чаша кафяв ориз и повече зеленчуци.

Сосове

Храни, които стават за ядене, а ние ги изхвърляме

Всички белим и махаме семките на някои плодове и зеленчуци, но въпреки това в повечето случаи грешим. 99% от хората хвърлят някои храни...

Много хора си мислят, че хапват здравословно, като се хранят предимно със салати, но не се замислят колко калорични могат да бъдат различните сосове и дресинги. Те са пълни с мазнини и съдържат голямо количество калории. Хумусът също е сред любимите разядки, той е полезен и съдържа нужните ни хранителни вещества, но в малка купичка хумус се съдържат около 200 калории. Препоръчваме ви не повече от 2 супени лъжици на хранене. И не го комбинирайте с чипсове, ако не искате да получите обратния ефект. 

Сушени плодове

Сушените плодове са полезни и предпочитани от много хора. Но тъй като те са сладки и ни изглеждат незначителни, лесно можем да прекалим с тях. Те са с концентрирана захар и са значително по-калорични от пресните плодове. Препоръчваме ви, ако сте на диета, да се придържате към суровите плодове, а ако искате да хапвате сушени – отделете ги предварително от опаковката, за да контролирате консумираното количество. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 8 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 8 май /валутен калкулатор/

Древни турски гадания, които ще ви предскажат съдбата ви

4 признака на дъщеря, която никога не е била обичана от родителите си

7 ефективни стратегии за договаряне на по-висока заплата

12 здравословни закуски, които ще ви направят по-слаби и красиви

Как да почистите езика си от плака и бактерии?

Топ 10 на най-говоримите езици в света

Топ 4 най-странните зодии

Знаете ли колко е дълга Великата китайска стена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com