Тези признаци издават, че тялото ви има критична нужда от слънце

5034
Тези признаци издават, че тялото ви има критична нужда от слънце
Снимка: iStock

Само 15 минути дневно, прекарани на слънце, са достатъчни, за да си набавите необходимата дневна доза витамин D. През лятото обикновено си го набавяме неусетно. Но ако прекарвате по-голяма част от деня на закрито, възможно е да възникне дефицит дори през летния сезон.

Ако при вас са налични някои от изброените признаци - необходимо е да увеличите престоя си на слънце или да компенсирате дефицита на "слънчевия" витамин чрез приема на добавка.

1. Чувствате се депресирани и потиснати

Проучване, публикувано в American Journal of Geriatric Psychiatry, установи, че хората с по -ниски нива на витамин D са 10 пъти по-склонни да се чувстват депресирани в сравнение с тези, които редовно се излагат на пряка слънчева светлина. 

Факт е, че серотонинът, който е отговорен за доброто ни настроение, се произвежда по-активно под въздействието на слънчевата светлина. И ако слънцето не е достатъчно силно, тогава нивото на серотонина намалява и съответно изпитваме меланхолия.

2. Напълнявате без обяснима причина

 Да, липсата на слънце може да доведе до напълняване. Всичко това се дължи на факта, че витамин D е отговорен за нормализирането на нашия метаболизъм. Той помага за производството на азотен оксид, който е необходим за метаболитната активност. 

Ако този елемент не е в достатъчни нива, тялото ни е по-малко склонно да преобразува калориите в енергия и вместо това ги съхранява под формата на мазнини.

3. Усещате болки в костите и болки в ставите

Има случаи, когато проявите на дефицит на витамин D са били сбъркани от лекарите със симптоми на развиващ се артрит или фибромиалгия (хронична мускулна болка и умора). Витамин D е от съществено значение за нашите кости, мускули и стави и когато тялото ни не получава достатъчно от него, чувстваме болка.

4. Често боледувате

Укрепването на имунната система е друга важна функция на витамин D. И ако не получаваме достатъчно количества от него, боледуваме по-често и се лекуваме по-дълго. Ако настинките станат ваши постоянни спътници, опитайте се да прекарвате поне 15 минути на ден на слънце - и яжте повече храни, богати на витамин D.

 5. Сънят ви не е пълноценен 

За да спите по-добре през нощта, трябва да сте повече на слънце през деня. Факт е, че липсата на слънчева светлина може да наруши естествените циркадни ритми на организма и да доведе до сериозни нарушения на съня. А липсата на сън е сериозна опасност, която понякога увеличава риска от развитие на много много сериозни заболявания.

6. Потите се прекалено много

Един от класическите симптоми на дефицит на витамин D е прекомерното изпотяване. Ако челото ви е постоянно мокро, въпреки липсата на физически упражнения и нормалната температура на тялото и околната среда, трябва да проверите нивата на витамин D в кръвта си и да предприемете действия.

Важно: Статията е с информативен характер. Предоставената в нея информация не замества консултацията с лекар и не може да се използва за поставянето на диагноза, както и за назначаването на лечение. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com