Тимбукту - знаете ли къде се намира

14411
Тимбукту - знаете ли къде се намира
Снимка: Istock

Тимбукту, или както се произнася в Мали - Тимбукту, е град в западноафриканската държава Мали, разположен на южния край на Сахара и на около 13 км на север от река Нигер. Въпреки че една от осемте административни района в Мали, с население около 32 000 души, Тимбукту събужда интерес поради своето историческо значение и културно наследство.

Загадъчният град

Тимбукту е обявен за застрашен град поради влиянието на пустинните бури. От 1988 г. той е включен в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО, като организацията подкрепя специална програма за съхранението на архитектурни паметници.

Къде се намира остров Мавриций

В Европа Тимбукту винаги е бил синоним на мистериозна и далечна земя, окутана в истории за богатства и тайни. Легендата за император Манса Муса, който преминава през Кайро през 1324 г. с хиляди последователи от Тимбукту, придава на града аура на загадка и богатство.

ЮНЕСКО

Историческо значение

Тимбукту се появява през 10 век като номадско селище, през което преминават керваните на сахарския път, търгуващи със злато, слонова кост, роби и сол. Според историческите текстове градът носи името на девойка от племето Туарег, но има и други хипотези за произхода на името - "кладенецът на Букту" в превод.

Знаете ли къде се намира остров Бали

През средновековието Тимбукту е важно търговско и културно кръстовище. Градът играе ключова роля за развитието и разпространението на исляма и става книжовен център. През 14 век тук се съхраняват и създават множество книги, а по-късно се строи ислямски университет.

Величието на изчезналата столица

През 15-16 век Тимбукту привлича вниманието на европейски изследователи, които описват краля на града като изключително богат и образован. От 1593 г. обаче, с войската на Мароко, градът започва да загива, а интелектуалната класа е унищожена.

Къде се намира известният остров Бора Бора

Французите превземат Тимбукту през 1894 г., а днес градът привлича туристи с легендите за своето отминало величие. Забележителности като джамията Джингуеребер, джамията Санкор, джамията Сиди Яхя, терасовидните градини, Водната кула и Градският музей пазят спомените за славното минало на Тимбукту.

Тимбукту, със своето тайнствено минало и богата култура, предоставя на посетителите възможността да се потопят в дълбоката история на западноафриканската цивилизация. И докато сегашният град може да не блести с богатство като в епохата на Манса Муса, Тимбукту продължава да бъде пътека към отминали времена и изчезнали културни богатства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com