Тодоровден 2024 - кога се пада и какво се прави

179573
Тодоровден 2024 - кога се пада и какво се прави

Тодоровден 2024 се пада на 23 март. Празникът винаги се отбелязва първата събота след началото на Великденските пости. На този християнски празник, известен още като Конски Великден или Тодорица, се почита св. Теодор Тирон, както и конете и хората, чийто живот е свързан с тях - коневъдци, конни състезатели. Имен ден празнуват всички, които носят името Тодор, Теодор, Теодора, Тодора, Тодорка и производните им.

Тодоровден 2024 - традиции и обичаи 

На този ден традицията повелява провеждането на конни надбягвания, известни още като кушии, а църквата освещава варено жито.

Една от традициите е свръзана с приготвяне на обредна пита под формата на подкова или кон, украсена с орехи или царевица. Приготвената питка се раздава за здраве.

Какво задължително се прави на Тодоровден за късмет през цялата година?

Цвиленето е друг обичай, който се изпълнява от жените - те подскачат и цвилят като кобили, докато раздават питката. Вярва се, че изпълнението на този обичай помага за раждането на здрави кончета.

Конните надбягвания са най-популярният обичай, победителят получава вкусна храна и венец.

На обредната трапеза присъстват само постни ястия. Докато жените ги приготвят, мъжете разресват конете и ги подготвят с украса за кушиите.

Задължително на празничната трапеза присъства варено жито, което предварително е осветено в църквата и след това част от него се раздава.

На този ден само в поповското село Садина се изпълнява един специфичен обичай. Ритуалът е свързан с предаване на конската опашка. Извършва се от най-стария коняр и той дава на най-малкото момче конската опашка, която е символ на Аспаруховото знаме. Малкото момче, което приема опашката, участва в конните надбягвания. Този обичай символизира стремежа за съхраняване на корените и предаване на традииите на младото поколение.

На Тодоровден се извършват и обичаи за раждане на дете. Младите семейства изпълняват обреди, за да се сдобият със свидна рожба. В тях може да участва само невеста, минала под венчило през последната година. Тя трябва да се облече празнично и да обиколи домовете, носейки малки обредни питки. По този начин невестата получава благословия за зачеване и износване на здрави деца.

Раздаването на варена царевица е друг обичай, свързан с празника. Тя се раздава за здравето на конете и техните стопани. Варената царевица се използва и за украса на обредния хляб.

Друг обичай на Тодоровден е жените да измият косите си с вода, в която предварително е накисната от сламата за храна на конете.

На празника се изпълнява и още един обичай, който е свързан с момите. Те нанизват броеници от грах или нахут, като зърната предварително се накисват във вода. Броениците се украсяват с копринени конци и всяка мома дава своята броеница на любимия си момък.

Какво се яде на Тодоровден?

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com