Токсична ли е вашата връзка?

885
Токсична ли е вашата връзка?
Снимка: iStock

Вашата връзка може да е токсична, ако се характеризира с поведение, което ви кара да се чувствате нещастни, включително неуважение, нечестност, контролиращо поведение или липса на подкрепа.

Какво представлява токсичната връзка

В една здрава връзка всичко работи. Разбира се, може да не сте съгласни от време на време или да срещнете други неравности по пътя, но обикновено вземате решения заедно, открито обсъждате всички възникнали проблеми и искрено се наслаждавате на компанията си.

В токсична връзка може постоянно да се чувствате изцедени или нещастни, след като сте прекарали време с партньора си. Може би връзката вече не е приятна, въпреки че все още го обичате. По някаква причина изглежда, че не можете да спрете да спорите за дребни проблеми. Може дори да се страхувате от мисълта да го видите, вместо да го очаквате с нетърпение, както сте правили в миналото.

Какви са признаците на токсична връзка

Когато сте в токсична връзка, може да не е лесно да забележите червените флагове. Все пак можете да забележите някои от тези признаци в себе си, партньора си или самата връзка.

1. Липса на подкрепа

Здравите взаимоотношения се основават на взаимното желание другият да успява във всички области на живота. Но когато нещата станат токсични, всяко постижение се превръща в състезание.

Накратко, времето, което прекарвате заедно, вече не е положително. Не се чувствате подкрепени или насърчени и не можете да им се доверите. Вместо това може да останете с впечатлението, че вашите нужди и интереси нямат значение, че те се интересуват само от това, което те искат.

2. Токсична комуникация

Вместо любезност и взаимно уважение, повечето ви разговори са изпълнени със сарказъм или критика и подхранвани от презрение.

Хващате ли се да правите злобни забележки към приятелите или членовете на семейството си? Може би повтаряте какво са казали с подигравателен тон, когато са в друга стая. Може дори да започнете да избягвате обажданията им, само за да си починете от неизбежните спорове и враждебност.

3. Контролиране на поведението

Вашият партньор пита ли ви къде сте през цялото време? Може би се дразни, когато не отговаряте незабавно на съобщения или ви изпраща съобщения отново и отново, докато не го направите.

Това поведение може да произтича от ревност или липса на доверие, но може също така да предполагаа нужда от контрол.

5 съвета да откриете идеалната си половинка

4. Негодувание

Задържане на злоба и оставянето й да натрупа. С течение на времето разочарованието или негодуванието могат да се натрупат и да направят по-малката пропаст много по-голяма.

Обърнете внимание също дали сте склонни да запазвате  тези оплаквания за себе си защото не се чувствате в безопасност да говорите, когато нещо ви притеснява. Ако не можете да се доверите на партньора си да изслуша притесненията ви, връзката ви може да бъде токсична.

5. Нечестност

Откривате, че непрекъснато измисляте лъжи относно местонахождението си или с кого се срещате, независимо дали това е защото искате да избегнете прекарването на време с партньора си или защото се притеснявате как ще реагира, ако му кажете истината.

6. Постоянен стрес

Обикновените житейски предизвикателства, които възникват - болест на член на семейството, загуба на работа могат да създадат известно напрежение във връзката ви, разбира се. Но да се намирате постоянно на ръба, дори когато не сте изправени пред стрес от външни източници, е ключов индикатор, че нещо не е наред.

Този продължителен стрес може да окаже влияние върху физическото и психическото здраве и често може да се чувствате нещастни, психически и физически изтощени или като цяло неразположени.

7. Пренебрегване на вашите нужди

Да се съгласявате с каквото иска партньорът ви да прави, дори когато това противоречи на вашите желания или ниво на комфорт, е сигурен признак за токсичност.

8. Липса на грижа за себе си

В токсична връзка може да се откажете от обичайните си навици. Може да се оттеглите от хобитата, които някога сте обичали, да пренебрегнете здравето си и да пожертвате свободното си време. Това може да се случи, защото нямате енергия за тези дейности или защото партньорът ви не одобрява, когато правите каквото си искате.

7 неща, които уверените партньори никога не правят във връзките си

9. Да се надявате на промяна

Може да останете във връзката, защото си спомняте колко много сте се забавлявали в началото. Може би си мислите, че ако просто промените себе си и действията си, те също ще се променят.

10. Ходене по тънък  лед

Притеснявате се, че като повдигате проблеми, ще провокирате напрежение и затова избягвате конфликтите и задържате всички проблеми за себе си.

Токсичните комуникационни и поведенчески модели могат да пропукат и разядат основите на връзката ви, но не е нужно да стоите и да гледате как връзката ви с партньора ви се разпада.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com