Топ 10 на едни от най-красивите езера в България – всеки трябва да ги види

31463
Топ 10 на едни от най-красивите езера в България – всеки трябва да ги види
Снимка: iStock/Guliver

Макар водното богатство на страната ни да не е голямо в сравнение с това на редица други европейски страни и да е разпределено неравномерно, реките и езерата в България са изключително популярни, тъй като очароват със спиращи дъха живописни изгледи, уникална природа и създадени отлични условия за отдих, туризъм, риболов и водни спортове в и около тях. Около изкуствените езера – язовирите в страната ни са се оформили курортни селища – едни от най-посещаваните у нас от туристите. Езерата също очакват своите жадни за природа и дива красота посетители, за да пленят сетивата им с красотата си. Кои са най-красивите езера в България и какво знаем за тях?

Най-красивите езера в България – топ 10

Ще ви заведем на пътешествие до 10 от най-красивите езера в България с уговорката, че нито класацията ни е изчерпателна, нито са подредени по красота. Всеки от вас може да допълни списъка със своето любимо местенце, в което е оставил частица от душата си и което го е пленило с красотата си.

1.       Седемте Рилски езера

Ако сте жадни за живописни гледки, за сюрреалистична красота, за природа, недокосната от човешка ръка, за преживявания, които оставят трайна следа, Седемте Рилски езера – приказни езера с ледников произход, най-посещаваната езерна група в България, богатството на Рила планина, скътано между 2100 и 2500 метра надморска височина, ви очакват. Място-магия, което трябва да посетите поне веднъж в живота си.

Колко езера има в България?

2.       Вая

Вая е не сам едно от най-красивите езера в България, но и най-голямото естествено езеро в страната. Любопитство буди разположението му. За разлика от редица други езера, разположени в планината или извън населените места, Вая е в сърцето на Бургас – между два градски квартала. Езерото впечатлява с внушителния брой на видовете птици, за които е дом, 61 от които попадат в Червената книга на България като защитени видове у нас, а 9 от които са застрашени от изчезване в световен мащаб. Вая е любимо място на орнитолозите и любителите на птици и защото над езерото преминава един от пътищата на прелетните птици от Европа към Африка – Вия понтика.

3.       Шабленско езеро

Още един лиман, отделен от морето с пясъчна коса, както и важен за орнитолозите, подобно на Вая, очаква жадните за красота и любителите на птиците, за да ги потопи в своя тайнствен син свят, обсипан с цветовете на водни лилии. Не е случайно, че езерото е обявено за защитена територия, а туристите, посетили Шабла или Северното Черноморие, бързат да му се насладят.

4.       Клептуза

Един от бисерите на СПА столицата на страната ни, града на минералните извори и изцелението чрез водолечение, е езерото Клептуза във Велико Търново – най-големият карстов извор в България. Съчетанието от приказната природа, магическата сила на водата и възможностите за водни спортове в езерото го правят едно от най-посещаваните у нас и част от класацията на най-красивите езера в България.

5.       Аркутино

Ако размерите на тази красота ви се струват малки, погледнете пак – огромна част от площта на езерото е покрита с гъста блатна растителност, което създава илюзията, че езерото е по-малко от реалната големина. Аркутино в община Приморско е сред най-красивите езера в България, което ще ви впечатли и ще плени сетивата ви и с находищата на водна роза и други интересни и красиви растителни видове, както и с уникалната риба джудже, която е приютило във водите си. Езерото е сред най-популярните на морския бряг, а плажът, разположен близо до него, е предпочитано място от любителите на спокойната морска почивка, далеч от бетона и в хармония с природата.

6.       Смолянските езера

Едни от най-красивите езера в България се намират близо до областния град, до връх Снежанка и до Орфеевите скали и поради дивната хубост на природата в Западните Родопи, съчетана с просторни поляни, мястото около тези прочути езера се използва за туризъм и отдих в издигнатите наблизо хотели и почивни станции, като е подходящо и за диво къмпингуване сред природата.

7.       Сребърна

Разположеното близо до село Езерно край река Дунав езеро заедно с обграждащата го местност са обявени за биосферен резерват, включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Това вероятно дава отговор на въпроса защо е сред най-посещаваните у нас и защо трябва да се насладим на красотата му поне веднъж в живота си. Езерото е дом на десетки застрашени от изчезване растителни видове, както и на богато разнообразие от животни, птици и земноводни.

Кое е най-дълбокото езеро в България?

8.       Широка поляна

Това изкуствено езеро, къпещо брегове на планината с душа – Родопите – е водно огледало, което ще ви плени. Рисуващо почти нереални пейзажи, несравнима красота и усещането, че стъпваш върху облаците, то е предпочитана дестинация за редица туристи.

9.       Атанасовско езеро

Обявено за природен резерват и част от бургаския езерен комплекс, Атанасовското езеро е дом за редки и застрашени видове птици, както и за най-малкия бозайник в света – етруската земеровка. Резерватът е изключително добре поддържан, което прави Атанасовското езеро от най-красивите и посещавани  у нас.

10.    Кременски езера

Съкровищата на Пирин – кременските езера – са част от територията на Национален парк „Пирин“, вписан в световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Красотата, създадена за съпреживяване,не може да бъде описана с думи, но може да бъде усетена с всички сетива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com