Топ 10 на най-красивите места в Родопите, които всеки е хубаво да види

28136
Топ 10 на най-красивите места в Родопите, които всеки е хубаво да види
Снимка: Община Чепеларе

“Планина с душа” - така наричат най-обширната и най-стара планина в България. Многобройни са местата, които привличат тук - живописни кътчета, красиви водопади, загадъчни пещери, магическа енергия.

Тук ще ви представим най-красивите места в планината на Орфей, които всеки трябва да посети.

1. Кръстова гора
Кръстова гора е местност в община Лъки, на която е построен манастирският комплекс “Св.Троица”. Според легендата на това място и днес се пази част от кръста, на който е разпънат Исус. Всяка година в навечерието на 14 септември, когато се отбелязва църковният празник “Въздвижение на Светия кръст Господен” хиляди вярващи се стичат на това свято място с надежда за здраве и изцеление на близките си. Хората вярват, че на камъчетата на Кръстовия връх има изобразени кръстове, които носят късмет.

2. Белинташ
Красивата скала е разположена до родопското село Мостово. Интересно е самото местоположение на селото - по средата на точно описан квадрат от четири свещени места - Юрта, Белинташ, Караджов камък и Кръстова гора. Според учените името Белинташ идва от “добър, бял камък”.

Заради местоположението си Белинташ е естествена астрономическа обсерватория. В периодите на равноденствие тук слънцето изгрява точно над Сини връх и залязва точно над Караджов камък. Хората вярват, че тук могат да се свържат с космоса.

3. Орлово око
Панорамната площадка “Орлово око” е съоръжение, създадено с цел туристите да се насладят на приказни гледки към Буйновското ждрело, ридовете на Родопите и дори на Рила и Пирин. 

Коя е най-голямата река, извираща от Родопите?

4. Дяволският мост
В живописния пролом на река Арда край с. Дядовци се открива приказната гледка на Дяволския мост - истински архитектурен шедьовър. От около 500 години водите на Арда къпят основите му. Мостът се извисява внушително, недокоснат от времето. И до днес остава тайна кой е майсторът на този феномен. 

5. Дяволското гърло
Дяволското гърло е пропастна пещера, която привлича туристите със загадъчната си красота, ревящата стихия на подземния водопад, който е най-високият водопад на Балканите, образуван от падащите в 42 м пропаст води на река Триградска, както и с множеството легенди, които разпалват въображението.

6. Ягодинската пещера
Ягодинската пещера е разположена на десния бряг на Буйновска река. Общата дължина на галериите е над 8 км, което я превръща в една от най-дългите пещери у нас. В пещерата се влиза през специално направен вход към най-долния от нейните три етажа. В някои от залите й се провеждат тържествени церемонии - в Ритуалната зала, оборудвана с олтар, много влюбени сключват брак, а в т.нар. Новогодишна зала местните спелеолози посрещат Нова година.

7. Телевизионната кула на връх Снежанка
В сърцето на Родопите, на 15 км от Смолян, е разположен връх Снежанка, наречен така заради бляскавата ледена премяна, с която е покрит през по-голямата част от годината. На върха се издига величествена телевизионна кула, надхвърляща границата от 2000 м, за да достигне върхът 2082 м.  

8. Чудните мостове
Създаването на този уникален скален феномен е свързано с чудна легенда. В село Забърдо имало много пастири, които кротко си пасли стадата, когато се появил голям змей и започнал да погубва добитъка. Дълги години пастирите гледали безпомощно как страшният змей опустошава стадата им, събрали се и измислили как да го надхитрят. Натоварили едно магаре с прахан и го запалили. Змеят бил толкова гладен, че глътнал цялото магаре с праханта, която се разгаряла все повече и повече и змеят започнал да се рови в земята обезумял. Отворила се огромна дупка, а след много години изгнилите кости на змея се превърнали в огромни мостове, които днес наричаме Чудните мостове.

Топ 5 на най-красивите градове в Родопите

9. Караджов камък
Караджов камък е уникален скален феномен, разположен близо до село Мостово. Представлява високо скално плато с височина 1448 м, в чиито отвесни стени се е образувал естествен тесен улей. В него е наместен огромен камък, който сякаш е поставен от висша сила.

10. Татул
Близо до село Татул се намира Тракийското светилище, един от най-величествените мегалитни паметници у нас.Състои се от скален масив, а върхът му е пресечена пирамида. Комплексът е съставен от два саркофага, четириъгълно легло за главния олтар и 3-метров кладенец. Предполага се, че датира от края на 5-то и началото на 4-тото хилядолетие пр.н.е. През Античността е построена масивна каменна стена от огромни блокове с форма на паралелепипед. Във вътрешността на светилището са открити останки от няколко сгради.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com