Топ 10 ястия с булгур, които са част от старата българска кухня

40708
Топ 10 ястия с булгур, които са част от старата българска кухня
Снимка: Храна

Продуктите, които включвала старата българска кухня и които домакините използвали, естествено идвали от природата – билки, растения, гъби, дивеч, отглеждани в дворовете  животни. Каквито дарове раждала земята, каквито животни отглеждали или успявали да уловят, това слагали на трапезата си. Пресните продукти, чисти и истински, придавали на ястията този неповторим вкус, който помним и ние от детството си и който днес не успяваме да постигнем, дори да следваме стриктно старите рецепти.

Продуктите, които не консумирали веднага и пресни, дедите ни консервирали също по естествен начин – с осоляване или изсушаване, без да се използват консерванти и оцветители, овкусители и подобрители със съмнителна хранителна стойност и полезност, с които са пълни храните днес. Сред храните, част от старата българска кухня, често поставяни на трапезата, бил булгурът.

Какво е булгур?

Булгурът е една от най-древните храни на Стария свят, консумиран от векове и по родните земи. Булгурът се получавал от зърнените храни чрез надробяване на зърната, при което се запазвали всички съдържащи се в зърното незаменими аминокиселини, ценни микроелементи, витамини, ненаситени мастни киселини. Сред най-консумираните зърнени храни било житото, а благодарение на начина, по който се приготвяло, то било не само по-вкусно, но и несравнимо по-пълноценна храна и по-полезна за здравето от зърнените храни, които консумираме днес.

Традиционни ястия с булгур

Без да очакваме, че можем да приготвим традиционните ястия с булгур, наподобявайки вкуса им от миналото, тъй като едва ли ще открием съставките им в чист вид – в двора, в градината или в гората, ви представяме едни от най-вкусните, които старите българи са слагали на масата си.

Специалист по хранене: Вмъкнете незабавно булгур в менюто си

1.       Кокошка с булгур

Едно от традиционните стари ястия с булгур – кокошката – не се приготвяла често поради ширещите се бедност, недоимък и недостиг на храна за изхранване на голямата челяд. Дори тези, които отглеждали пернатите в двора си, рядко можели да си позволят да ги сложат на масата си, като обикновено това се случвало по празниците.

В старите рецепти кокошката се запържвала в мазнина с лук, като поради липса на олио често се използвала мас от домашното прасе, а след това добавяли домати и булгур, както и подправки. Черният пипер е особен удачен, но тези, които нямали, разчитали на билки и растения, набрани от гората, за да овкусят кокошката с булгур.

2.       Прясно мляко с булгур

Днес познаваме вкусния десерт мляко с ориз, но в миналото той се е приготвял с булгур особено от по-бедните хора, които нямали ориз. Така вкусният десерт получава своето заслужено място сред най-вкусните традиционни ястия с булгур.

3.       Хляб с булгур

Докато по-богатите правили хляба си – основна храна за българите, свързана с традициите, обредите и обичаите – от бели брашна, то бедните замесвали хляб от булгур или ръж. Днес консумацията на подобен хляб, който не е бял, се възприема като грижа за здравето, тъй като е много по-полезен от белия, а не като белег за бедност.

4.       Катми с булгур

Катмички хапваме и днес при това с нескрито удоволствие. Те са толкова меки, ароматни и вкусни, че можем да пропуснем да ги намажем със сладко и пак да очароваме сетивата си. Днес бялото брашно е основното, което домакините използват за катми и палачинки, докато в миналото това бил булгурът.

5.       Трахана с булгур

Тази стара рецепта за вкусно ястие, често сервирано на родната трапеза, включва и други вкусотии, които дедите ни си приготвяли сами – кисело мляко и масло например. И тъй като и млякото, и маслото били домашни, траханата с булгур е била сред любимите на старите българи ястия.

6.       Сарми с булгур

Традиционните сармички, без които не сядаме на трапезата на най-светлите декемврийски празници, дедите ни приготвяли с булгур вместо с ориз, който бил кът и само за богатите. Не ги жалете обаче, тъй като вкусът на домашните сарми с булгур бил много по-добър от този на закупените от веригите сарми с ориз и кайма днес.

7.       Пълнени чушки с булгур

Заедно със сармите с булгур вместо ориз място на трапезата на българите намирали и пълнените чушки с булгур, не по-малко полезни и вкусни.

Това е най-полезната зърнена храна, тя регулира теглото и кръвната захар

8.       Пилаф с булгур и гъби

Гората щедро раждала гъби, земята пред схлупените къщички – домати и чушки, а мащерката била билка, позната от векове по земите ни. Съчетани, булгурът с гъби, чушки, домати и лук, без който българите не сядали на трапезата, се превръщали във вкусен пилаф, икономичен, полезен и ароматен.

9.       Зеле с булгур

Зелето е било основна храна на българите, хапвали го както сурово, така и кисело. Винаги имали каци в дома си, в които налагали зелето и правили и туршии. Така зелето с булгур, което днес по-често хапваме с ориз и наричаме в някои краища на страната бурания, е сред най-вкусните ястия с булгур от старата българска кухня.

10.   Зеленчуци с булгур

Пълнена тиква, патладжани или домати – каквито зеленчуци имали старите българи, пълнили ги с булгур, за да са по-хранителни и да осигурят храната за челядта около масата.

Опитайте булгур, ако имате тази възможност. Смело заменете ориза с него в рецептите ви и се насладете на ползите му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези 6 биохакинг техники ще забавят стареенето

8 гениални лайфхака със сапуна за пране от миналото, които са полезни и днес

За какво най-много съжаляват хората на средна възраст?

Храни, които НИКОГА не трябва да давате на котките

Защо яйцата за закуска са най-полезни?

Не само досаден плевел: Неочаквани ползи от глухарчето

Какво може да предизвика отвращение към месото?

Съпругата ми се оказа мъж: Младоженец с ужасяващо разкритие след 12 дни брак (ВИДЕО)

Как никога да не закъснявате: 8 прости съвета, които вършат чудеса

Развалена вечеря: 6 основни грешки при готвене на пюре, които всеки допуска

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com