Топ 5 на храните, които предотвратяват диабета и гарантират здрав корем

29753
Топ 5 на храните, които предотвратяват диабета и гарантират здрав корем
Снимка: Ruslana Babenko / Pixabay

Биологът на Американската диабетна асоциация д-р Колийн Кътклиф казва, че микробиомът на червата може да играе важна роля в превенцията на диабета. За да се подобри здравето на този орган, е необходимо в диетата да се включат храни с високо съдържание на фибри, казва тя.

Храните с високо съдържание на разтворими фибри са най-добрият избор за здравето на червата, според учения.

Специалистът обясни, че такива храни помагат за подобряване на три важни аспекта: чревната функция, усвояването на захарта, тъй като забавянето на този процес води до намаляване на скоковете на кръвната захар след хранене и храненето на бактерия, известна като Akkermansia muciniphila, един от щамовете на чревния микробиом. По-специално, Кътклиф съветва да се включат ябълки, ечемик, моркови, овесени ядки и грах в менюто.

По-рано диетологът Мелиса Рифкин обясни, че ползите от фибрите са свързани главно със способността им да подобряват храносмилането и да ви държат сити с течение на времето. Разтворимите фибри, намиращи се в овеса, боба и някои плодове, включително ябълки, също служат като пребиотик.

Подходяща физическа активност и внимание към храненето помагат за здраво сърце при диабет тип 2

Захарният диабет е хронично заболяване, което може да доведе след себе си редица усложнения, а най-често срещаните сред тях са свързани...

За да защитите здравето на червата си, важно е да спазвате няколко прости правила. По-специално, експертите съветват да не се яде бързо и да се изключат някои храни от менюто.

Червата играят важна роля за психичното здраве и настроение. Освен това, именно в червата се намират 70-80% от имунните клетки на тялото. Специалистите обясниха кои ежедневни навици нарушават функционирането на този орган, а именно:

Бързо хранене

Ако дъвчете храната бързо, храносмилателната система няма да може да отдели ензимите, необходими за разграждането ѝ. Това означава, че след хранене ще имате подуване на корема, киселини, диария, киселинен рефлукс, разстроен стомах, газове, гадене и др.

Твърде много сладкиши

Полезни храни за закуска за диабетици

Здравословният прием на храна за диабетиците е много важно за добрият баланс на захарта в кръвта и доброто здраве. Всички ние сме свикн...

Яденето на твърде много добавена захар може да навреди на червата, тъй като влияе негативно на микробиома. В резултат на това, може да възникне хронично възпаление, което ще отслаби лигавицата на органа, добавят лекари. Най-лесният начин да намалите захарта в диетата си е да започнете с малки промени. Например, вместо да ядете две бисквитки, изяжте една. Или още по-добре, заменете бисквитките с естествени плодове, които хранят полезните бактерии в червата.

Малко зеленчуци

Зеленчуците съдържат диетични фибри, които стимулират растежа на полезните бактерии и укрепват лигавицата на червата. Кръстоцветните зеленчуци като броколи и зеле са особено полезни.

Постоянни бързи хапки

Всеки от нас хапва лека закуска от време на време, стоейки близо до хладилника или в движение. Този навик обаче води до преяждане и стрес, което може да причини храносмилателни проблеми, допълват диетолозите. Те обясниха, че в този случай тялото преминава в режим "борба или бягство", който "изключва" храносмилателния процес, за да даде приоритет на борбата със стреса. В резултат на това, храната остава в червата по-дълго, а бактериите се хранят с нея през целия ден, ферментирайки я и причинявайки възпаление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Молитва преди изповед

Стихотворение за 27 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 27 април 2024

Таро хороскоп за 27 април 2024

Златните 8: Тези качества правят жената магнит за мъжете

Пукането на пръстите на ръцете е признак на нещо тревожно: Ето какво разкриват експертите

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим
Домашни кюфтета - бухнали отвътре, със златна коричка отвън: Как да си ги сготвим

Пържените кюфтета са едно от най-хубавите угощения в кухнята. И тук сме ви подготвили феноменална рецепта, за да станат сочни и да се топят в устата,...