Топ 5 на най-доходоносните професии

6587
Топ 5 на най-доходоносните професии
Снимка: iStock

Множество свободни работни места в сферата на строителството, шофьори на автобуси, ТИР-аджии... но си стоят все така незаети заради липсата на интерес при безработните. Защо ли е така? И кой професии имат бъдеще в България /и не само/? В написаното по-долу търсим верният отговор на въпроса.

1. IT специалист. Няма как да не започнем точно с това. Колкото и да спада заетостта в отделните отрасли и като цяло в икономиката, има един сектор обаче, където броят на заетите непрекъснато се увеличава. Става дума за сектора "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосьобщения". В този сектор се отчитат и най-високите заплати, дори от традиционно силните енергетика, добивна индустрия, финанси. Тук са включени телевизиите и издателствата, но най-вече информационните технологии и телекомуникациите, които се развиват изключително бързо.

Рейтинговата система на университетите отчита данни, според които студентите, завършили информатика и компютърни науки в последните 5 години, заемат второ място по най-висок среден осигурителен доход.

2. Медицина. Специалистите ни в тази сфера са едни от най-конвертируемите в цяла Европа. Много български лекари и медицински сестри намират работа в европейските страни. А в същото време нашите медицински университети са първенци по привличането на чуждестранни студенти. 

Статистиката показва, че в първите няколко години след като са завършили своето образование, медицинските специалисти успяват да се реализират по специалността почти 100% и на практика безработицата при тях е нулева. По официални данни те са сред най-високоплатените. 

Нови изисквания за придобиване на професионална квалификация „учител“

Правителството промени Наредбата за държавните изисквания за придобиване на професионална квалификация „учител“. Студентите...

Дори по време на криза и в страни като България, значително се увеличават разходите по здравеопазването, като подобно нещо се наблюдава и в страните от Запада, в които щедро се финансират здравните системи.

3. Предприемачи. В България има липса на достатъчно предприемачи, особено в експортните и високотехнологични сектори.

От една страна, дефицитът дава по-големи възможности на тези, които смеят да рискуват със собствен бизнес, но също така оказва и натиск за насърчаването на предприемачите и създаването на по-добри условия за тях, чрез различни проекти, обучения, програми.

Предприемачеството е един фактор, който не може да се заобиколи при икономическо развитие. Този фактор ще се разраства неизбежно. Този, на който не му липсва смелост да се включи по-рано, ще се радва и на повече успехи. Разбира се, ще се наложи да се преодолеят несполуки, да се поемат рискове, но важно в случая е позитивната нагласа за бъдещето.

4. Нишови специалности. Масовите и модни направления - администрация и управление, икономика, право - почти 100 хиляди студенти се обучават годишно, а това е причината да има свръхпредлагане на кадри.

Къде да потърсим работа, ако ни засегне Covid-19 кризата

Ситуацията в момента за никого не е приятна - много бизнеси затварят или предстои да го направят и много хора остават без работа или им...

Точно заради този факт тези важни направления сами по себе си, нямат добри средни резултати от гледна точка на реализация на пазара на труда и заплащане. Разбира се, че има икономисти, юристи, мениджъри, които са перфектни в работата си, но именно прекалено голямата им масовост прави средното им ниво не чак толкова успешно.

При нишовите специалности, в които учат много малък брой студенти се случва обратното - търсенето на пазара е високо. Това са физика, математика, военно дело, металургия. Дефицитът на специалисти тук води до относително високи доходи и добра реализация.

5. Технологии. Направено допитване до работодателите в България показва, че в следващите 5 години най-голяма нужда от специалисти ще имат хранителните, химическите и биотехнологиите.

"Технология" - това е ключовата дума! Особено новите технолogий, развиващи се бързо. На европейския трудов пазар, новите технологии ще бъдат с високо търсене, на който пазар вече България е пълноправна част.

Но именно експлозивното развитие на технологиите, ще постави към специалистите и по-високи изисквания, ще ги накара да следят постоянно новостите, за да бъдат непрекъснато "в час".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 2 май /валутен калкулатор/

Любовна магия в действие: Как да разберете, че на съпруга ви е направена любовна магия

11 стъпки как да спрете да тежите на врата на съпруга си и да започнете да „правите пари“

7 твои маниера, които оставят ужасно първо впечатление след разговор

Вредно ли е да се пие чай непосредствено след хранене?

Освен агне: Какво друго трябва да се яде на Гергьовден?

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com