ТОП 5 на най-красивите водопади в България

2382
ТОП 5 на най-красивите водопади в България

България е чудесна дестинация за любителите на природата. Има много живописни водопади, повечето от които са лесно достижими. Маршрутите до тях минават по живописни и лесно достъпни туристически пътеки. Ето 5 от най-живописни водопада в България, които си заслужава да посетите, когато пътувате из тази балканска страна.

1. Райско Пръскало, връх Ботев

Името на тази водна атракция в България буквално се превежда като „Пръски от небето“. Живописен водопад, който се намира в подножието на най-високия връх на Стара планина - връх Ботев. Височината на Райското пръскало е 124,5 м, което го прави най-високият водопад на Балканския полуостров, чиито течащи води могат да се любуват по всяко време на годината.

Топ 10 на водопадите в Стара планина

2. Скакля, Враца

Това е най-високият водопад в България, чиято тънка водна струя пада от височина 141 м. Намира се само на 1,5 км от град Враца. Скакла не работи целогодишно, което трябва да се има предвид при посещението му. За да се насладите на живописните водни струи, най-добре е да посетите това място през пролетта, за предпочитане след обилни дъждове. Можете да видите това чудо на природата дори от град Враца. Но е по-добре да отидете на разходка до самия водопад, за да се насладите на спиращите дъха гледки от върха му.

3. Скакля, Бов

Този водопад често се нарича "Бовска скакля", за да не се бърка с предишния обект. Намира се също близо до Враца, но недалеч от малкото село Бов в дефилето на река Искър. Бовска скакля е по-популярна сред туристите, тъй като до нея се стига по екологичната пътека, която свързва селата Бов и Заселе. Маршрутът е посветен на Иван Вазов, един от българските писатели и поети класици, природолюбител, обичал често да се разхожда тук.

Кой е най-красивият водопад в България?

4. Скакавица, Рила

В България има много забележителности със същото име. Подобно на Скакла, на територията на страната има два водопада, наречени Скакавица. Един от тях е най-известният, тъй като е най-високият водопад в Рила планина. Височината му е 70 м. Впечатлява с живописни гледки по всяко време на годината.

5. Крушунски водопади, Крушуна

Тези живописни водопади са едно от най-любимите места за уикенда на българите. На празниците има тълпи от летовници, сред които не можете да се промъкнете. По-добре е да отидете до водопадите през делничните дни, когато има повече шансове да направите перфектна фотосесия на фона на тюркоазени басейни, пълни с кристално чиста вода. За да стигнете до село Крушуна, трябва да наемете кола или да резервирате обиколка. Преходът до самите извори от селото не е труден, а през лятото радва с възможността да се скриете от жаркото слънце в сянката и прохладата на гората.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com