Топ 6 на най-красивите градини в България

6100
Топ 6 на най-красивите градини в България
Снимка: iStock/Guliver

Страната ни е сред най-зелените и красиви по света и това не е мит, не са думи за успокоение, а е реалност. Значителна част от територията на родината ни е заета от планини, дом на разнообразни растителни видове, част от които редки, застрашени от изчезване или растения ендемити. Страната ни се гордее и с прекрасните си градини, в които потъваш в пъстър калейдоскоп от цветове и аромати и буквално се загубваш в свят, изтъкан от красота и очарование.  

Най-красивите градини в България са туристически дестинации, които посрещат многобройните си посетители всяка година, за да изпълнят сетивата им с цвят и аромат, които дълго оставят следа.

Най-красивите градини в България – вижте кои са те

1.       Университетската ботаническа градина в Балчик

Южното ни Черноморие е популярно не само с топлото море, златистия пясък и огнените залези, с историята и културата си, но и с една от най-красивите градини в България – ботаническата градина в Балчик. Площта ѝ от почти 200 декара, повечето от които попадат в защитени територии, е дом на над 4600 растителни вида, разположени на подредени на различни нива и свързани помежду си с зелени тунели и стълби паркови площадки.

Част от ботаническата градина в Балчик е и архитектурно-парковия комплекс „Двореца“, който действително някога е бил лятна резиденция на кралица. Ботаническата градина в Балчик е един от Стоте национални туристически обекта в България. Тя ви очаква преизпълнена със зеленина, цвят и аромат, с колекции както от типични за страната ни видове, така и от тропични, субтропични и уникални растения, кактуси, скуленти, екзотични дървета, редки и защитени видове.

Подарете си ден наслада за сетивата в ботаническата градина в Балчик – една от най-красивите градини в България, която е спасителен център за редки и защитени видове, участва с другите световни ботанически градини в обмен на семена и е място за научна дейност, изследвания, обучения, студентски практики, изкуство и културен живот.

Възстановяват Ботаническата градина в Пловдив (СНИМКИ)

2.       Университетската ботаническа градина във Варна

Друг морски град, но този път по Северното Черноморие, който също може да се похвали с градина, завладяваща сетивата, е Варна. Ботаническата градина във Варна е сред най-красивите градини в България. Тук броят на видовете е по-скромен – около 300 вида храсти и дървета и двойно повече растителни видове, но красотата им е опияняваща.

Сред видовете се срещат както екзотични и непознати у нас като морските борове и дървото лале, така и широкоразпространени в страната ни красиви цветя и дървета. Любопитен момент е, че тази ботаническа градина е отворена не само за посещение, но е и място за организиране на събития – сватби, тържества, уроци по езда, зелени училища и други.

3.       Ботаническа градина Пловдив

Основаната през 1946 година ботаническа градина в Пловдив, чиято първа ботаническа сбирка е дело на инж. Димо Граматиков 10-тина години по-късно – от 2000-та година – се стопанисва от Аграрния университет в града под тепетата и е сред най-красивите градини в България. За жалост площта ѝ е редуцирана през годините – за строеж на жилищни блокове в квартал „Тракия“ и за продължение на булевард „Санкт Петербург“ – при които отнемания от първоначалните 250 декара днес ботаническата градина е с двойно намалена площ – 113 декара.

Позволяваме си да включим тази градина като една от най-красивите в България с уговорката, че говорим в минало време – заради някогашната красота и очарование на градината, която е позанемарена към днешна дата и с избуяла растителност за разлика от ботаническите градини във Варна и Балчик, които посрещат туристи, природолюбители и просто граждани, влюбени в красотата на дърветата и цветята. През последните 2-3 години в Пловдив се предприемат действия по ограждане и възстановяване на ботаническата градина и се надяваме скоро тя заслужено да запише името си сред най-красивите градини в България към днешна дата, а не почивайки на стари лаври.

4.       Ботаническа градина на БАН, София

Това е една от най-поддържаните и най-красивите градини в България, отворена за посетители, които привлича с най-богатата сбирка от тропически и субтропически растения на Балканския полуостров – около 3000 таксона, с цветя, ароматни и лечебни растения, с дендрологичните колекции – общо над 4500 вида, които представляват 1% от всички растителни видове по света. Провеждат се тематични събития, свързани с растения и в полза на децата, както и арт работилници, в които децата се учат да обичат и опазват природата и да пресаждат цветя.

Куритиба - ботаническата градина на Бразилия

5.       Ботаническа градина в село Велика

Макар да е създадена от четирите ръце на двете домакини, тази ботаническа градина не отстъпва по хубост и очарование на другите и с право е популярна като една от най-красивите градини в България. Цели 2200 вида растения – субтропични и на умерените ширини – плод на мечтите и труда на 3 поколения жени – баба, майка и внуче – очакват своите посетители, за да ги потопят в свят, създаден от любов по красотата и вдъхновен от красотата.

6.       Ботаническа градина Борика

В китното селце Борика край Ихтиман очаква жадните за красота, цвят и аромат посетители една от най-красивите градини в България – Борика, която макар да е малка впечатлява с прелестта си и езерцата си. Едва 9 декара е площта ѝ, а около 300 вида са растенията, които е приютила, но безспорно е красива и намира своето място в нашата класация за най-красивите градини в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Кой е най-големият полуостров в света?

Предупредиха потребителите на електрически велосипеди за опасности при зареждане

eMAG пуска Hair & Makeup Shop с над 60 000 продукта и асистент за пазаруване за клиенти

Кои великденски ястия са задължителни за празничната трапеза?

Носил го е най-богатият на борда на Титаник: Продадоха златен часовник с история (ВИДЕО)

Ягодите - дразнят ли стомаха или не?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com