Това е най-доброто лекарство, подобрява имунната система и съня

3205
Това е най-доброто лекарство, подобрява имунната система и съня
Снимка: iStock/Guliver

Смехът, който често се смята за най-доброто лекарство, има забележителни ползи за здравето, които надхвърлят простото забавление. Научно доказано е, че смехът укрепва имунната система и спомага за по-добър сън, поради което се очертава като мощно и достъпно средство за цялостно благополучие.

На първо място, имуноукрепващите свойства на смеха свидетелстват за неговото дълбоко въздействие върху здравето ни. Когато се смеем, тялото ни освобождава ендорфини - хормони на доброто настроение, които не само повишават настроението ни, но и укрепват имунната ни защита. Приливът на ендорфини помага за намаляване на хормоните на стреса, като кортизол, които могат да потиснат имунната система. Следователно редовните пристъпи на смях допринасят за по-силен имунен отговор, което прави тялото по-добре подготвено за борба с болестите.

Освен това смехът стимулира производството на имунни клетки и антитела, като повишава способността на организма да се бори с инфекциите. Положителните физиологични промени, предизвикани от смеха, създават среда, която подпомага цялостното здраве. Изследванията показват, че хората с по-оптимистична нагласа, която често се свързва със смеха, са склонни да страдат от по-малко болести и да се възстановяват по-бързо, когато се сблъскат със здравословни предизвикателства.

Още: Вярно ли е, че смехът е полезен за здравето

Освен че укрепва имунната система, смехът оказва голямо влияние върху качеството на съня. В нашия забързан и изпълнен със стрес живот постигането на спокоен сън може да се окаже трудно постижимо. Смехът служи като естествено средство за облекчаване на стреса, насърчава релаксацията и подобрява режима на съня. Когато се смеем, тялото ни се освобождава от напрежението, както физическо, така и психическо. Това освобождаване, съчетано с намаляването на хормоните на стреса, създава среда, благоприятстваща по-добрия сън.

Връзката между смеха и подобряването на съня е тясно свързана с освобождаването на ендорфини, които не само повишават настроението, но и действат като естествени болкоуспокояващи. Хроничната болка и дискомфортът са често срещани причинители на нарушения на съня, а способността на смеха да облекчава тези проблеми може да доведе до по-спокоен сън през нощта. Освен това умственото спокойствие, предизвикано от смеха, може да помогне за намаляване на тревожността и напрегнатите мисли, което допълнително подобрява качеството на съня.

Следователно приемането на смеха като ежедневна практика може да се разглежда като проактивен подход за поддържане на здрава имунна система и постигане на по-добър сън. Независимо дали споделяме вицове с приятели, наслаждаваме се на комедийно шоу или откриваме хумор в ежедневни ситуации, включването на смеха в живота ни е проста, но мощна стратегия за цялостно благополучие. В свят, в който стресът и несигурността изобилстват, способността да се смеем не само осигурява моменти на радост, но и действа като терапевтичен еликсир, допринасящ за устойчива имунна система и подмладяващ сън.

Източник: Helpguide

Още: Вицът за "твоята майка" е измислен още пр.н.е. 10-те най-древни вица в историята

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com