Това са болестите, които са типични за пролетния сезон

1391
Това са болестите, които са типични за пролетния сезон
Снимка: iStock/Guliver

С настъпването на пролетния сезон се появяват и редица заболявания, характерни за този преходен период. Макар че много хора с нетърпение очакват по-високите температури и разцъфналите цветя, важно е да сте наясно със здравните предизвикателства, които могат да възникнат през пролетта. Няколко фактора допринасят за разпространението на определени заболявания през този сезон - от промени в околната среда до засилени дейности на открито.

Един от основните проблеми през пролетта е увеличаването на алергичните реакции. Прашецът - фин прах, отделян от дърветата, тревите и цветята - се появява в по-голямо количество във въздуха, когато растенията започват да цъфтят. Това рязко повишаване на нивата на полени може да предизвика алергии при податливите хора, което води до симптоми като кихане, сърбеж, запушване на носа и сълзене на очите. Сенната хрема, известна като алергичен ринит, е често срещана проява на пролетните алергии, от която страдат милиони хора по света.

Тези заболявания се влошават през пролетта

Освен с алергии, пролетта се свързва и с повишена честота на респираторни инфекции. Колебанията в температурите, характерни за този сезон, създават среда, благоприятна за разпространението на вируси. Известно е, че респираторно-синцитиалният вирус (RSV) и грипът процъфтяват в преходното време, като създават по-голям риск от инфекции. Близостта на хората по време на дейности и събирания на открито допълнително улеснява предаването на тези респираторни заболявания.

През пролетния сезон по-често се срещат и болести, пренасяни от вектори. С повишаването на температурите кърлежите и комарите стават по-активни, което увеличава риска от заболявания като лаймска болест и вируса на Западен Нил. Лаймската болест, която се предава чрез ухапване от кърлеж, може да доведе до симптоми като треска, умора и болки в ставите. Болестите, пренасяни от комари, като вируса на Западен Нил, могат да предизвикат грипоподобни симптоми, а в тежки случаи - неврологични усложнения.

Кои хронични болести се обострят в края на есента?

Пролетта се свързва и с повишаване на броя на стомашно-чревните инфекции. Топлото време насърчава дейности на открито като пикници и барбекюта, където храната може да бъде неправилно обработвана или съхранявана. Това може да доведе до замърсяване на храната и до повишен риск от бактериални инфекции, като салмонела и E. coli. Хората трябва да спазват правилна хигиена на храните, за да сведат до минимум вероятността от заразяване с тези болести.

Освен това пролетта е време, когато много хора се занимават с физически дейности на открито, което води до увеличаване на броя на нараняванията. През пролетния сезон се увеличават посещенията в спешните кабинети и медицинските клиники - от наранявания, свързани със спорт, до злополуки по време на развлекателни дейности. Навяхванията, разтеженията и счупванията са често срещани, тъй като хората стават по-активни след зимните месеци.

Въпреки че пролетта носи усещане за подмладяване и обновление, тя също така води до уникален набор от здравни предизвикателства. Познаването на болестите, характерни за пролетния сезон, и предприемането на подходящи превантивни мерки може да помогне на хората да се насладят на сезона, като същевременно опазят здравето си. Независимо дали става въпрос за справяне с алергиите, практикуване на подходяща безопасност на храните или вземане на предпазни мерки срещу болести, пренасяни от вектори, проактивният подход може да направи пролетното изживяване по-приятно и здравословно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се пише: полилей или полюлей?

Защо задължително се яде агне на Гергьовден?

С какви размери е бил най-големият динозавър?

Кога се боядисват яйца за Великден 2024?

Как да си направим мицел за печурки?

5 неща, които ще издадат същността на кавалера ви на първа среща повече от думите

Повишен риск от излагане на токсични метали може да предизвика пушенето на вейп, установява проучване

Колко е дълъг тунелът под Ламанша

5 правила за отслабване без излишен стрес

Как е истинското име на Джордж Оруел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Как се пише: полилей или полюлей?
Как се пише: полилей или полюлей?

Думата се изписва правилно по следния начин - полилей, мн.ч. полилеи. Как се пише: посрещна или посрешна? Примери: Полилеят се люлееше...