Кои хронични болести се обострят в края на есента?

4504
Кои хронични болести се обострят в края на есента?
Снимка: unknownuserpanama / Pixabay

Пролетта и есента са сезони, през които хронично болните най-често забелязват обостряне на своите заболявания. Част от тях са особено чувствителни към промените в температурата и атмосферното налягане в късна есен.

Ако знаете кои болежки се обострят в края на есента, може да предприемете навременни мерки и да не позволите да се превърнат в бреме за вас, влияещо на самочувствието ви и на начина ви на живот.

Страдащите от следните хронични болести трябва да внимават през есента:

1.       Хроничен бронхит

Пациентите с това заболяване са особено чувствителни към студеното време и влагата. Респираторните вируси, намаленият имунитет през студените дни, липсата на слънчева светлина допълнително утежняват ситуацията. В малък процент от случаите причина за обострянето на бронхита са бактерии, което също следва да бъде проследено и лекувано. Страдащите от хроничен бронхит е важно да посетят проследяващия ги лекар за корекция в терапията и добавяне на необходимите  витамини, както и да намалят контактите си особено с хора със симптоми на ОВИ, да ограничат тютюнопушенето и престоя в задимени помещения, да се обличат добре и пазят от преохлаждане.

2.       Язва

Проблемите с храносмилателната система стават по-видни през есента. Зачестяват болезнените усещания при пациентите с хроничен гастрит и язва. Това налага да обръщат повишено внимание на начина си на хранене – вид на храната, количество, време за прием, да избягват пикантна и провокираща проблема храна, да приемат стриктно предписаните им медикаменти.

Комбинацията от 3 съставки, която прави имунитета СИЛЕН

В сезона на гриповете и настинките всеки търси всевъзможни начини да предпази себе си и близките си. Едва ли съществува човек, който да...

Най-добрите билки за засилване на защитните сили през есента

3.       Артит и проблеми със ставите

Студът, влагата, липсата на слънчеви лъчи и съответно на витамин Д, застояването вкъщи неминуемо обострят болката и сковаността при хора, страдащи от заболявания на опорно-двигателния апарат, ставите и автоимунни такива като ревматоидния артрит. Важна е корекция в терапията и прием на добавки, обсъдени с проследяващия специалист, движение на открито с топло облекло, предпазване от преохлаждане, избор на удобни обувки и стелки, както и въздържане от прекалено физическо натоварване особено с тежести. Ако искате да спортувате, изберете каланетика, плуване, упражнения с ластици, със собствено тегло, а не с тежести, за да не натоварвате ставите допълнително.

4.       Хронични заболявания на горните дихателни пътища

Хронични фарингити, синузити – студеното време е рай за тях. Преохлаждането, дишането на ледения въздух в късна есен и началото на зимата, мокрите крака са най-краткият път до събуждане на болежките. Важно е да се пазите – шапка, шал, топли и сухи обувки, да предприемете лечение при първи симптоми, да подсилвате имунната система, да се пазите от остри вирусни инфекции, както и да не се самолекувате, тъй като хроничните проблеми в горните дихателни пътища могат да доведат до остри такива в долните такива.

5 страхотни чая за силен имунитет

Избухването на коронавирус + период на сезонни настинки и грип - време е за укрепване на имунната система! Човешката имунна система е ...

Какви храни трябва да присъстват на масата през есента за подобряване на имунитета

5.       Цистит

Дамите, склонни към цистит или с хроничен такъв, трябва да бъдат много внимателни не само в края на есента, но и през целия зимен сезон. Предпазването е важно, тъй като циститът е упорито и болезнено заболяване. Топлите дрехи и топлите крака, както и билки или добавки, подпомагащи здравето на отделителната система, са средство за успешен контрол над заболяването и профилактика на обострянията.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво може да се използва вместо фолио: 5 варианта за перфектни ястия

Древни скелети, открити във Франция, разкриват убийства в мафиотски стил

Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

Черният шоколад преди лягане не вреди на нощния сън

Ябълка през нощта: добре или зле?

„Лазаре, стани“ – какво се случва с Лазар след възкресяването му?

Как да излезем от Великия пост, без да навредим на здравето си: 10 правила

Какво се прави в църквата на Цветница?

Дерматолог разкри дали трябва ли да измиваме косата си два пъти с шампоан

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com