Това са храните, от които тялото ни може да мирише лошо

7064
Това са храните, от които тялото ни може да мирише лошо
Снимка: iStock

Някои храни могат да окажат забележимо въздействие върху телесната миризма, като предизвикват неприятни миризми, които се дължат на съединенията, отделяни по време на храносмилането и метаболизма. Макар че телесната миризма е сложно взаимодействие на различни фактори, включително генетика, хигиена и общо здравословно състояние, храните, които консумираме, могат да изиграят значителна роля за това как миришем.

Една от категориите храни, за които е известно, че допринасят за неприятната телесна миризма, са храните, съдържащи сяра. Те включват кръстоцветни зеленчуци като броколи, брюкселско зеле, зеле и карфиол. Серните съединения, съдържащи се в тези зеленчуци, могат да бъдат разградени по време на храносмилането, при което се отделят газове с остра миризма, като например сероводород. Тези газове могат да се абсорбират в кръвния поток и в крайна сметка да се отделят чрез потта и дишането, което води до отчетлива и понякога неприятна миризма.

Храни, които засилват неприятната миризма от тялото ни

Друг виновник за нежеланата телесна миризма е червеното месо. При храносмилането на червеното месо се образуват аминокиселинни странични продукти, включително различни сяросъдържащи съединения. Освен това при разграждането на мазнините в червеното месо могат да се отделят определени миризливи съединения, които допринасят за цялостната миризма, излъчвана от тялото. В резултат на това хората, които консумират храна с високо съдържание на червено месо, могат да изпитват по-изразена и отчетлива телесна миризма.

Подправките и храните със силен аромат също могат да повлияят на телесната миризма. Чесънът и лукът например съдържат серни съединения, които се абсорбират в кръвния поток и се отделят чрез потта и дъха, като предизвикват характерна миризма. Тези миризми могат да се задържат в продължение на часове, което прави хората, които консумират такива храни, забележими заради характерния им мирис.

Рибата, особено мазната риба като сьомга и скумрия, съдържа омега-3 мастни киселини, които са полезни за здравето, но могат да допринесат за появата на телесна миризма. Разграждането на тези мастни киселини по време на храносмилането може да освободи съединения, които, когато се отделят чрез потта, могат да предизвикат миризма на риба. Този ефект е по-силно изразен при хора, които редовно консумират големи количества риба.

Храни и напитки, които придават приятен мирис на тялото

В допълнение към специфичните хранителни продукти, някои напитки също могат да повлияят на телесната миризма. Алкохолът например може да доведе до увеличаване на телесната миризма поради въздействието му върху черния дроб и начина, по който се метаболизира. Страничните продукти от метаболизма на алкохола могат да се отделят чрез дъха и потта, което допринася за неприятната миризма.

Поддържането на добра лична хигиена, поддържането на хидратация и включването на разнообразни пресни плодове и зеленчуци в диетата могат да помогнат за намаляване на въздействието на храните, които предизвикват неприятна миризма. Въпреки че е важно да се съобразяваме с храните, които могат да допринесат за телесната миризма, индивидуалните реакции могат да варират, а генетичните фактори също играят роля за това как телата ни метаболизират и отделят тези съединения.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Притча, която отговаря на въпроса: Какво искат жените?

Любимо стихотворение от Дамян Дамянов

Любовен съвет за всяка зодия за 17 май 2024

Таро хороскоп за 17 май 2024

Хитрина, с която ще вечеряте обилно без да напълнеете

За тези зодии победата е по-важна от всичко друго

4 знака, че Вселената те подкрепя в решенията ти

3 признака, че му липсвате, когато сте прекъснали отношенията си

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Притча, която отговаря на въпроса: Какво искат жените?
Притча, която отговаря на въпроса: Какво искат жените?

Един крал попаднал в плен на своите най-големи врагове. А те му поставили интересно условие, за да се спаси. – Има само един начин да избегнеш...