Това са най-вкусните домашни понички – ето каква е тайната им

925
Това са най-вкусните домашни понички – ето каква е тайната им
Снимка: iStock

Сладко, тестено и пържено – трите грехове на кулинарното изкуство в една кръгла сладост, на която не можем да устоим, поради което просто се отдаваме на изкушението, слагаме престилките и си приготвяме понички. Не знаете как се приготвят? 

Срещате трудности да ги направите толкова вкусни, колкото приятелката ви? Предпочитате да си ги закупите от търговската мрежа? Всъщност няма нужда, приготвените от ръцете ви са най-апетитни, ако знаете рецептата за най-вкусните домашни понички, както и тайните за приготвянето им

Поничка, донат, донас или гогоши? Поничките по света

  • Кръглото пържено изкушение, което пълним с още по-големи вкусотии – шоколад, сладко, мармалад или каквото фантазията ни роди, у нас е най-популярно с името „понички“, докато в Америка се нарича „донат“. Там имат и празник на поничката, който се отбелязва всяка година през месец юни и първия петъчен ден от този летен месец.
  • Поничките в Румъния са познати като гогоши. Характерно за тях е, че са поръсени с пудра захар.
  • Мексикансите донас обикновено се сервират поръсени със захар, канела и шоколад.

Интересен вариант на родните понички са казанлъшките, които нямат плънка, те са само поръсени с пудра захар и много приличат на мекиците.

Колкото и вкусни да са тези изкушения в заведение или в търговската мрежа, домашният вкус е ненадминат, ако са приготвени по най-добрата рецепта. Домакините с опит в приготвянето на сладкарски изкушения споделиха с нас тайните на най-вкусните домашни понички и как да очаровате гостите и семейството си с тях.

Най-скъпата поничка в света струва 1000 евро

Най-вкусните домашни понички – разкрийте тайната им

Поничките са лесни и стават превъзходни, ако знаете някои важни тънкости, свързани с приготвянето им. Тези тънкости са много по-важни от конкретната рецепта, тъй като рецепти може да откриете десетки,               но тайните за приготвянето са по-малко известни и по-трудно ще стигнете до тях, а и най-добрата рецепта е обречена на провал, ако не задоволите тези „капризи“ на поничките:

-          Поничките се планират

Това може да ви прозвуча странно, но те наистина не са вкусотия, която да решите да приготвите на момента. Трябва да планирате приготвянето им няколко часа по-рано и то не защото изискват много време, а защото ако не искате да се ронят и да се провалите в кухнята, трябва продуктите да не са студени и току-що извадени от хладилника. Според сезона и температурата в кухнята ви трябва да ги извадите от хладилника от 30 минути до 3 часа по-рано, за да се стоплят. Ето защо забравете за поничките, ако се нуждаете от десерт в последния момент.

Рецепта за вкусни казанлъшки понички

-          Нуждаете се от помощ

Не, не са ви нужни още две ръце в кухнята, може да ги приготвите сами и да са изненада за семейството. Помощта е под формата на миксер, който е важен, тъй като за да приготвите най-вкусните домашни понички, трябва да разбъркате идеално и съвършено сместа за тях и в нея да няма никакви бучки.  От помощ ще ви бъде и специална тавичка за понички, ако ще ги приготвяте във фурната.

Гнездата на тази тавичка са огромно улеснение особено ако нямате опит с поничките.  Само внимавайте да не допуснете най-честата грешка при употреба на подобна тавичка – да излеете сместа, без да намаслите гнездата не само на дъното им. Този пропуск е риск за поничките ви, тъй като най-вероятно ще залепнат, а това означава провал или загуба на време да прикриете дефекта им с крем или пудра захар. Най-добре да не допускате пропуск, тъй като ако дефектът е не само във визията им, но и са поизгорели, то това неминуемо ще се отрази и на вкуса им. Естествено, че в отрицателна посока.

-          Любопитството вреди

Любопитно ви е как изглеждат поничките в даден момент от приготвянето им във фурната, дали пък не са готови по-рано от посочените 25 минути в рецептата? Ако отворите вратата на фурната, ще допуснете грешка, за която горчиво ще съжалявате. Искате поничките да бухнат, да са със златиста апетитна коричка? Стойте далеч от фурната, преди да изтече времето за приготвянето им, посочено в конкретната рецепта.

-          Изпуснете парата

Извадените от фурната готови понички трябва да надупчите с клечка, за да излезе парата от тях – тайна и трик, познати на малцина, с чиято помощ ще приготвите най-вкусните домашни понички.

Напълнете поничките с любимите вкусотии на семейството и ги поднесете с мляко с какао – вълшебно!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com